Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У перинатальному знову скандал – головного лікаря звинувачують у диктатурі та хабарництві

Про диктатуру головного лікаря Тернопільського обласного клінічного перинатального центру «Мати і дитина» Віктора Куценка заявили на засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства працівники медичного закладу за допомогою депутатів. 
роддомОднак з’ясовувати проблеми медиків посадовці не будуть.

Звернення, як депутат обласної ради, комісії надав Богдан Яциковський.

«Усі знають, що у перинатальний центр без копійки зайти неможливо. Ця корупційна складова перетворює державну установу, яка фінансується з державного та обласного бюджетів, на приватний заклад. У перинатальному у жахливому стані труби, вікна, пральня, усе навколо старе і знищене, а головний лікар каже, що до цього всього відношення немає. А з пацієнтів там постійно беруть гроші. Окрім того у перинатальному працюють діти Віктора Куценка. Тоді як відмовляючи у моєму запиті голова постійної комісії з питань охорони здоров’я сказав мені, що він також би свою дитину взяв на роботу. Люди звернулися до мене за допомогою, кажуть, що вже не витримують такого керівництва, тому навіть якщо мені відмовили – я подам заяву від своєї політичної сили, щоб з головним лікарем розібралися правоохоронці і в профільному департаменті ОДА », – розповів Богдан Яциковський.

Ми звернулися і до працівників перинатального центру. Оскільки люди бояться втратити роботу, ми подаємо їхній коментар анонімно, хоч імена і посади редакції відомі.

«Всі медпрацівники Куценка бояться, тому що він так себе поставив, що він має владу і тому може принижувати у перинатальному усіх – і лікарів, і медсестер. Він ні за кого не переживає чи маємо ми де поїсти, або переодягнутися. Усі туалети в адмінкорпусі також у жахливому стані. А ви думаєте, як новий корпус відкрили – то там у нас є де хоча б речі залишити? Так ніби ми не люди, і нам не треба забезпечувати ні умов праці, ні надавати медичне забезпечення. І не залежить чи ти 8 годин працюєш, чи добу. А потім ще усю інфіковану білизну нам потрібно прати вдома, бо пральня у перинатальному центрі не працює. Хоч Куценко хірург від Бога, але господарник він – ніякий».

Голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства Роман Свистун зазначив, що хоч на засідання і закликали головного лікаря перинатального – у заяві Яциковському відмовляють – депутат не надав належних підтверджень. Проте перевіряти усе озвучене теж не будуть, для цього навіть не створять спеціальної комісії.

«До нас звернувся Яциковський із проблемою, що працівники перинатального центру «Мати і дитина» розповідають, що не виключають ймовірного систематичного хабарництва зі сторони головного лікаря Куценка. Також медичні працівники постійно перебувають  під загрозою звільнення без будь яких на то причин, а керівництво Куценка диктаторське та одноосібне, він виявляє зневажливе ставлення до персоналу. Окрім того, перинатальний центр – комунальний заклад, а Куценко працевлаштовує своїх родичів використовуючи службове становище.  Але не було звільнено жодного працівника по якійсь статті, яку б оскаржували. У нас стояло питання створити спеціальну комісію, яка б перевірила усі ці факти – але ніхто з нашої комісії за це не проголосував, відповідно ми таку комісію не створили. І фактів, які б могли підтвердити викладене у заяві не надано», – пояснив Роман Свистун.

Головний лікар перинатального центру «Мати і дитина» Віктор Куценко спростував усі звинувачення. Адже на його думку, він керує демократично, завжди відкритий до спілкування з працівниками, а про хабарі у перинатальному взагалі мова не може вестися.

«На сьогоднішній день реконструкція у перинатальному центрі на стадії завершення. Але нам доводилося розміщуватися на половині усієї площі, адже завдання надавати перинатальну допомогу було поставлене і ніхто не відміняв. В першу чергу вишукувалися площі для розміщення пацієнтів і надання медичної допомоги відповідно до затверджених державних стандартів. Безумовно це створює труднощі і вони затягнулися уже на 4 роки по незалежних від адміністрації причин.  У нас була столова і кухня у старому корпусі, але тепер вони переобладнані під відділення екстрагенітальної патології вагітних. В новому корпусі уже обладнані кухні, однак основні роздягалки, які мали бути у підвальному приміщенні ще не зроблені, підвали зроблять з другою чергою реконструкції».

Також Віктор Куценко ствердив, що поточні ремонти в старому корпусі проводилися, а наклепи про хабарництво чи неналежні умови праці – це просто нечесна гра. Бо сьогодні запускають новий корпус у перинатальному і в когось появилися амбіційні плани.

«Моє завдання як головного лікаря – організація роботи усього колективу, а не виконання господарських функцій. Для того є заступники з економічних питань, з лікувальної роботи, є бухгалтерія, кожен підрозділ забезпечує усі напрямки роботи. А головний лікар є менеджером, організатором, а не прямим виконавцем усього у перинатальному центрі. Мене оточують мої працівники, моя команда, яких я люблю і які люблять мене. Також у мене демократичний стиль керівництва і я відкритий завжди до спілкування. Я думаю, що такі твердження несправедливі», – прокоментував Віктор Куценко.

Як розвиватимуться події і чи візьмуться поліцейські або посадовці таки перевірити медичний заклад ми повідомимо згодом.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

На автозаправках Тернополя подорожчав бензин

Тернопільський податківець узяв хабар за “банкрутство” підприємства