Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині сподіваються, що іноземці допоможуть впорядкувати 600 сміттєзвалищ

Іноземці підрахували, лише газу Україна витрачає втричі більше, ніж країни світу, а для промислового виробництва українці використовують навіть в шість разів більше енергоносіїв.

малашивци1Однак на Тернопільщині екологічна катастрофа через невпорядковані сміттєзвалища. А таких у нас 600.

У Тернополі відбувається семінар учасників програми Східної Європи з навколишнього середовища та енергоефективності E5P. Іноземці хвалять наш обласний центр за залучення Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку та USAID до модернізації теплових і водних мереж, термодернізації.

Та головним завданням влади залишається залучення іноземних інвестицій до хаотичних сміттєзвалищ, які десятиліттями утворюються і діють на Тернопільщині без контролю.

Керівник фонду Східної Європи з навколишнього середовища та енергоефективності Андерс Лунд зазначив, саме Тернопільщина має усі шанси, щоб залучати до екологічних проектів міжнародних партнерів.

«Одна з причин, чому ми проводимо цей семінар у Тернополі це те, що місто є передовим в інвестиціях у муніципальний сектор. Те, що у Тернопіль приїхало стільки представників різних організацій також свідчить про нашу зацікавленість у регіоні та в обласному центрі зокрема. Чому банки готові позичати кошти Тернополю? – Їм подобається стабільність, яка є у Тернополі уже тривалий час, чого немає в інших містах України. Але потрібно розуміти, часу на такі проекти потрібно багато – навіть у моїй країні, Швеції, проект, приміром, термомодернізації, впроваджують 5 років. Адже стільки часу потрібно на проекти з інфраструктури. Нам вдалося залучити до співпраці з Тернополем декілька нових донорів: Швецію, Норвегію, Сполучені Штати Америки, Польщу, Німеччину, а також міжнародні фінансові організації і тепер потрібно, щоб регіон зміг здійснити потрібні проекти».

Міський голова Тернополя Сергій Надал зазначив, що у місті і надалі діє програма підтримки термомодернізації житлового фонду, яка передбачає на умовах співфінансування 30 % платять мешканці, а 70% – міський бюджет.

А вже завтра у комунальному підприємстві «Тернопільводоканал» представлять нову хіміко-бактеріологічну лабораторію питної води, яку створили за кошти Світового банку.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Патрульна поліція хвалиться першими досягненнями у боротьбі з вуличною торгівлею

Кременецького лісника, який скоїв смертельне ДТП, нарешті звільнили з роботи