Де на Тернопільщині лікуватимуть хворих на туберкульоз після оптимізації диспансерів

За останні 8 років кількість ліжко-місць для хворих туберкульозом у медичних закладах Тернопілля скороти вдвічі – з 640 до 370. Та незабаром навіть із цих ліжко-місць залишиться всього 280.

Уже зараз Тернопільщина є агресивним поборником оптимізації закладів для лікування туберкульозу – на 10 тис. нас. у нас всього 3,7 ліжко-місць, тоді як в Україні поспіли скоротити можливість лікування туберкульозу до 4,1 ліжко-місця на 10 тис. нас.

На фтизіатричну галузь Тернопілля чекає нова хвиля оптимізації: по 30 ліжко-місць заберуть у Заліщицької протитуберкульозної лікарні і в Бережанському обласному протитуберкульозному диспансері, де залишать поліклінічне відділення.

Ще 30 ліжок стаціонару оптимізують у Білобожницького диспансеру Чортківського району, на базі якого створять інтернат для душевнохворих. А от Білобожницький диспансер ліквідують і байдуже, що без роботи залишаться 70 працівників. Адже у цьому приміщенні розмістять пацієнтів психоневрологічного будинку-інтернату Бережан, оскільки обласна влада планує залагодити релігійний конфлікт і повернути палати інтернату у власність церкви.

Натомість, пацієнтів з туберкульозом з усього краю лікуватимуть у Тернопільському обласному протитуберкульозному диспансері, де є 250 ліжко-місць, і в Кременецькому диспансері з 30-ма ліжками, де лікування буде примусовим. Окрім того на Тернопіллі не перестануть надавати медичний супровід хворим туберкульозом у Яблунівському обласному протитуберкульозному дитячому санаторії у Гусятинському та у Язловецькому обласному протитуберкульозному санаторії для дорослих у Бучацькому районах.

«Ми створили комісію, яка провела моніторингові візити в обласних протитуберкульозних закладах і встановила:  відсоток виконання плану ліжко-днів за 2014-15 роки у Бережанах 14 року – 99,2% – у 15 році – 79,9%, у Кременці – 94,4%  і в 2015-му – 87,7% , у Чорткові 74,5% – 69,3%, у Заліщиках  99,1% – 88,8%. За останніх 5 років план ліжко-днів виконується на 88,8%», – розповів керівник обласного департаменту охорони здоров’я Володимир Богайчук.

Таку оптимізацію поки що попередньо затвердили на засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства і дитинства обласної ради. Для прийняття рішення документи передадуть на чергову сесію обласної ради, яка відбудеться 12 травня.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

-

This website uses cookies.