Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

За скільки зараз можна купити житло у Тернополі?

Хоч ціни на ринку нерухомості з початку року впали на 10%, а продавці квартир готові торгуватися і до 2 тис. дол., купувати квартири у Тернополі може собі дозволити дедалі менше громадян.

квартира2Досвідчений ріелтор, власниця агенції нерухомості «Авеню» Оксана Мамчур каже, що ціни на житло падатимуть і надалі.

«На весні ринок нерухомості завжди пожвавлюється, можливо тому що багато заробітчан приїжджає з-за кордону на свята. Однак післякризовий період у нас тягнеться ще з 2008 року. А тепер війна в країні, люди думають, що краще зберігати заощадження у готівці, а також вкладати у нерухомість за кордоном».

Не зважаючи на погану платоспроможність громадян, для тих, хто купує у пріоритеті залишається нове житло. Пайова частка у будівництві нового житла коштує близько 500 дол. за кв.м., тоді як на здачі однокімнатні квартири коштують 22 тис. дол., а двокімнатна оселя у новобудові вартуватиме 32-35 тис. дол., трикімнатні – 45-50 тис. дол.

«Люди тепер дуже добре прораховують витрати. Чим більшої площі квартира на вторинному ринку, тим важче її продати, тому що здорожчали комунальні послуги. Разом з цим зменшилася різниця між вартістю одно- і двокімнатними квартирами. Найходовіші  на вторинному ринку – однокімнатні квартири, які коштують в межах 20 тис. грн., тоді як двокімнатні вартують 22 тис. грн., а 25 тис. уже з ремонтом», – додає Оксана Мамчур.

Окрім того, на вторинному ринку квартири можуть бути дорожчими на 3-5 тис. дол., якщо у них встановлене індивідуальне опалення.

Проте не дешево відтепер й орендувати у Тернополі квартири. Адже з настанням весни власники житла підняли ціни, кажуть фахівці. Найняти однокімнатну квартиру на вторинному ринку коштуватиме близько 2 тис. грн., а двокімнатну – до 3 тис. грн.  Вийняти нове трикімнатне житло вартуватиме теж 3 тис. грн. на місяць.

Не відновився і ринок землі. Люди готові віддати за ділянку біля Тернополя не більше 10 тис. дол., тобто за кв.м. власники хочуть отримати від 1 до 3 тис. дол.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Байківці матимуть свою поліцію

Юний тернополянин переміг у популярному телевізійному шоу (ВІДЕО)