Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Капелани АТО кажуть, що їм важко отримати пільги держави

Досі суспільство реагує неоднозначно, коли за пільгами звертаються волонтери чи військові священики.

капеланиХоча чи не кожен розуміє: без духовенства та продовольчої допомоги від громади наші вояки на фронті довго б не протрималися. Тоді чому ж статус учасника війни, як розповідають священнослужителі, такий недоступний?

Перебування у зоні АТО звичайних громадян, які ще 2 роки тому, у мирному житті, хіба що згадували про службу в армії, держава виправдовує пільгами та привілеями, як земельний наділ, висока заробітна плата.

А от -50%  на оплату комунальних послуг, безкоштовний проїзд та лікування Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визначили як загальні і їх можуть отримати не лише учасники бойових дій, а й ті, кому нададуть статус учасника війни – організації, волонтери та капелани, які допомагали війську у зоні АТО.

Однак, у законі прописано, що пільги отримають лише ті волонтери чи капелани, у яких середньомісячний дохід у сім’ї не перевищує 1710 гривень.

«У нас в Тернополі є лише 2 священики, які отримали статус учасника війни і саме стільки подали документи. Основні пільги це -50% на оплату комунальних послуг, землі вони отримати не можуть.

Щоб отримати цей статус капелан повинен подати документи про участь в АТО, а це має бути або витяг з наказу командира військової частини, документ із сектору «С» СБУ обов’язково, а також підтвердження, що він туди був направлений і ким – це з церкви документ», – розповів начальник управління соціальної політики Тернопільської міської ради Володимир Сулима.

Капелани Тернополя скаржаться, що отримати статус учасника війни їм доволі важко, тому сьогодні у нашій області така мала кількість військових священиків, які користуються пільгами держави.

«В мене є статус учасника війни, але тільки з боку УПЦ КП, з Тернопільської області  у Щасті, Трьохізбенці, Пісках, Кримському та інших гарячих точках сходу побували 15 капеланів. Знаємо, що командирам свідомо наказують не підтверджувати наше перебування із солдатами в АТО. Але коли нам і дають документи командири, бо ж знають, ми їм потрібні і знову приїдемо, нас посилають у соціальну службу і цей документ нічого не дає, капелан не може отримати статус», – ствердив голова тернопільського єпархіального відділу духовно-патріотичного виховання у ЗСУ та інших військових формуваннях України Тернопільської єпархії УПЦ КП В’ячеслав Кізілов.

У департаменті соціального захисту населення Тернопільської ОДА пояснили, що відмовити капеланам в отриманні статусу учасника АТО можуть тільки, якщо у них немає усіх підтверджуючих документів, однак поки що усі військові священики, котрі зверталися, статус отримали.

«В нас в області лише 7 священиків звернулося за отриманням статусу учасника війни. З них 5 в області , заяви двох ще розглядаємо. Є інші люди, не капелани, які перебували у зоні АТО і хочуть отримати статус учасника війни, то по них у районах є 5 відмов. Ці документи нам передають з районів в обласну держадміністрацію і ми тут повторно розглядаємо усі заяви. В одному випадку уже надали статус. Тому, якщо у когось із капеланів виникають якісь проблеми – нехай приходять до нас», – розповіла головний спеціаліст відділу координації та контролю діяльності суб’єктів, що надають соціальні послуги департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА  Ірина Теслюк.

Не отримав поки що статусу учасника війни, хоч і подав уже документи капелан 44 артилерійської бригади, військовий священик УПЦ КП Володимир Андрухів. В АТО на духовному фронті він уже відслужив близько 6 місяців. Остання поїздка затягнулася на 3 місяці.

«Якби я знав, що хлопці будуть ще на полігоні, то я б ще залишився, але вже мав на руках квиток додому, то поїхав і тепер зустрів на демобілізації їх тут, у Тернополі. Якби з самого початку капелани були на війні, то може б хлопці і гинули, але менше, ми піднімаємо бойовий дух. Я вважаю, що ми багато робимо для бійців і в праві теж отримувати пільги від держави. Та все рівно, якби я їхав за пільгами, я б побув на сході місяць і все. Я був 2 місяці там, 1-вдома, тепер 100 днів, січень, лютий, березень  і на 2 місяці повернувся додому. Капелан має бути серед хлопців чи там стріляють чи ні».

Світлана КРИЧКІВСЬКА

11 команд візьмуть участь у чемпіонаті Тернопільської області з футболу

Помічник Надала звільнився з міської ради