У Тернополі землю біля Театрального майдану роздають за копійки

Оренда 1 м. кв. землі у самісінькому центрі Тернополя коштує аж 1 гривню і 32 копійки на місяць.  Тому власник скандального кіоску, який нещодавно розмістили біля Театрального майдану, за рік у казну міста сплатить лише 1 111 гривень.

Про встановлення нового МАФу на Театральному майдані Тернополя чули, напевне, всі. Але мало хто встиг поцікавитись, яка ціна орендованої землі в самісінькому центрі міста. Виходить, дуже низька.

На початку лютого цього року було демонтовано кіоски на бульв. Шевченка в районі Театрального майдану загальною площею 16,2 м. кв., за якими виявили барельєф з зображенням карти Тернопільської області. А вже через два тижні на цьому ж місці почали споруджувати новий кіоск, значно більший за розмірами – 70 м. кв.

За словами міського голови Сергія Надала, всі документи на встановлення конструкції є в наявності. Так, з документами, як виявляється, проблем немає – є і договір, і паспорт будівлі, і рішення сесії міської ради від 18 серпня 2015 року, пише “Терен”.

Багато місця новий кіоск ніби то не займає, та й місто матиме додатковий дохід від його оренди. Здається, всі сторони задоволені. Якби не одне «але».

Загальна площа ділянки становить 0, 0070 га, тобто 70 м. кв.  Нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 2015 рік – 37046,10 грн., тобто 529 грн. за 1 м. кв.

Згідно договору від 11 вересня 2015 року, між міськрадою та громадянином Щепанюком Юрієм Андрійовичем, орендна плата становить 3% від нормативно грошової оцінки землі за 1 рік, в розмірі 92, 62 грн. щомісячно! Тобто за 1 рік користування земельною ділянкою в серці Тернополя міський бюджет отримує всього лише 1 111 грн.  В такому випадку оренда 1 м. кв. землі щомісяця становить 1 гривню 32 копійки.

«До вартості оренди також враховували щорічні коефіцієнти індексації грошової оцінки землі, що встановлені на момент підписання договору. В даному випадку, цей коефіцієнт дорівнює 1, 249», – розповідає «Терену» начальник відділу земельних ресурсів ТМР Віктор Кібляр.

В міській раді Тернополя усі цифри підтвердили. А от чому землю віддали за безцінь, говорити кому немає, адже все в рамках закону. Мерія самостійно визначає відсоток орендної плати, що в даному випадку становить найменший мінімум – 3%. Максимум, що міг бути – 12 %.

-

This website uses cookies.