Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі викрали львівського волонтера та вивезли у ліс (ВІДЕО)

У Тернополі викрали львівського волонтера Сергія Чижа, побили та вивезли у ліс. Принагідно зловмисники, ще й заволоділи транспортним засобом потерпілого.

Чиж1Волонтера вивезли за Тернопіль, побили та забрали авто з наклеєними номерами ДУКу. Хлопці, які це зробили, волонтер знає особисто і каже, що вони з “Правого Сектору”, пише “20 хвилин”.

Найцікавіше, що трапилося це вдень і в Центрі міста – біля входу до головного офісу “Правого Сектору”.

– В неділю, 6 березня, я був у Тернополі по справах, поїхав машиною, яку передали із Канади на волонтерські потреби. Нею я завжди вожу передачі в зону АТО і цього разу якраз звідти повертався, – розповідає волонтер Сергій Чиж. – Коли припаркував авто на бульварі Шевченка, в машину до мене підсіла знайома. І буквально за декілька хвилин до авто підійшли хлопці, дівчину відпустили, сказали, що вони виконують завдання, а я щоб пересів на пасажирське місце в авто.

Хлопців цих Сергій знає поіменно, бо перетинався із ними перед цим. Та й на відео видно, що вийшли вони із машини із червоно-чорним прапором. Як розповідає волонтер, до нього приставили пістолет “Макарова” із глушником, обшукали і сказали, пересісти на місце пасажира, щоб бачити його. Інші троє хлопців сіли в авто і повезли Сергія десь за місто.

– Дорогою накинули мені на очі не то мішок, не то просто зав’язали їх тканиною, щоб я нічого не бачив. Потім били, хоча я питав, за що, то мені відповідали, що в них наказ мене доставити. Кому? Куди? На це не відповіли нічого. Потім я втратив свідомість. Коли прийшов до тями, побачив, що я десь біля лісу, вийшов на трасу і попутками добрався до Тернополя.

За збігом обставин, в той момент, коли Сергія везли містом, це побачила голова Громадської люстраційної ради Катерина Бойко. Вона одразу ж почала дзвонити до волонтера, але телефон вже був не у нього.

– Тож я подзвонила і в СБУ, і в поліцію, але оскільки патрулів у нас зараз немає і перехопити авто ніхто б не зміг, то набрала ще хлопців з “Автомайдану”, – розповідає Катерина.

Ще півдоби були в місті

І волонтер, і активістка вважають, що саме такі дії допомогли злякати викрадачів. Адже хтозна, чим би закінчилася історія для Сергія, якби зловмисники не побачили, що хтось так активно телефонує на мобільний волонтера. Однак машини він все ж позбувся. Чоловік звернувся в поліцію та швидку. У нього переламані ребра, всі побої зафіксовані. Як розповідає Катерина Бойко, викрадачі, а з ними і вкрадена машина зафіксовані на фото того ж дня. Є інформація, що в місті вони перебували ще півдня.

– Чому  я не опирався? Чому не заблокував себе в машині? Вони були озброєні, першим ділом відібрали зброю і в мене, хоча я маю дозвіл на її носіння. Не хотів повторення історії в Мукачевому, адже це центр міста, купа людей гуляють із дітьми.

Катерина каже, що діяли хлопці професійно. На відео чітко видно, що зі свого авто вони вийшли о 17.08, а в Сергієвому від’їздили з бульвару вже о 17.10.

– Дві хвилини! Без зайвого шуму і зайвих рухів – посеред міста, ще в білий день викрали людину, хоча навколо було купа перехожих. На відео видно жебрака, який бачив все від початку до кінця, чому поліція його не знайшла  і не допитала? Щоб вивезти Сергія за місто (а вивезли його до Почапинців) і повернутися, їм знадобилося 40 хвилин раптом, бо є докази, що в місто вони заїхали вже о 17.46 – ви ж в курсі, що в  Тернополі всюди є камери відеонагляду.

Щодо даного випадку порушили дві кримінальні справи: про викрадення людини та викрадення транспортного засобу. Однак Катерина Бойко наполягає ще й на розбійному нападі. Як причину нападу і викрадення висловлюють припущення, що чоловіки кинули оком на Dodge Ram, яким приїхав волонтер. Оскільки машина не так дорога, як рідкісна для України, бо американська. Та й самі “активісти” приїхали на Chevrolet Blazer, з київськими номерами.

– Наскільки мені відомо, то це авто із автопарку Януковича і вже давно в розшуку, як викрадений, – додає Сергій Чиж.

“Правий Сектор” не пустили

На прес-конференції, яку давали постраждалий та його захисники, представників тернопільського “Правого Сектору” не було. Катерина Бойко каже, що з їх сторони не було жодних дій, аби посприяти у тому, щоб знайти викрадачів. Прес-секретар організації Марія Гузьо стверджує, що все навпаки – це їх не пустили на прес-конференцію і до цих пір не показали відео. Її та інших членів “ПС” журналіст 20minut.ua зустріла при вході у готель “Тернопіль”, де й відбувалася прес-конференція.

– Я не розумію, чому нас туди не пустили, не дали висловитись обом сторонам, – коментує прес-секретар “Правого Сектору” Марія Гузьо. – Що ж до авто, яке викрали, то у нас є свідчення, що львівські волонтери досить часто використовували його не за призначенням. Канадські волонтери передали в Україну два авто, але лише одне доїхало в АТО, львів’яни ж кажуть, що в АТО недоцільне авто, яке “з’їдає” 35 літрів на 100 кілометрів. Тому вони самі возять нею допомогу в зону АТО. А будь-які спроби забрати в них це майно, “можуть мати наслідки” – це пряма цитата.
Що ж до випадку, що авто у волонтера викрали, то у “Правому Секторі” кажуть, що якщо активісти проти того, щоб волонтери користувалися авто для власних потреб, то це їх справа. А що до силових методів, то відео їм ще ніхто не показував. І прокоментувати, чи це зробив хтось із їхніх, чи ні, вони не можуть.

– Ви ж знаєте, що недавно в організації відбувся розкол, тепер є “Правий Сектор” , а є “ДІЯ” Дмитра Яроша. Тож сказати, що от це саме представники нашої структури, ми не можемо,- продовжує Марія.

– До слова, львівський волонтер вже якраз представник іншої сили, яка до “ПС” відношення не має. Однак те, що зробили це не тернопільські представники “Правого Сектору”  – це факт, додала Катерина Бойко. Вона ж каже, що це хлопці із сусідніх областей. В Нацполіцї кажуть, що по даному випадку відкрили два кримінальних провадження: щодо викрадення людини та викрадення транспортного засобу. Зловмисників наразі не знайшли.

Завтра у Тернополі складуть присягу нові патрульні поліцейські

Житель Тернопільщини скоїв смертельне ДТП у сусідній області