Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернополян закликають підтримати ідею про демонтаж пам’ятника Пушкіну

Тернополянам варто возвеличувати українських Героїв і державних діячів, замість суверенно ворожих Україні, таких, як Олександр Пушкін – вважає депутат обласної ради Богдан Яциковський. 

ПушкинПолітик просить тернополян підтримати петицію про демонтаж пам’ятника Пушкіну у нашому місті.

Богдан Яциковський уже отримав схвальні відгуки щодо цієї ідеї на сесії обласної ради, однак рішення про демонтаж постаменту мають прийняти у Тернопільській міській раді.

Натомість міська влада уже відповіла на звернення депутата обласної ради, що спочатку рішення про демонтаж пам’ятника Пушкіну мають вподобати тернополяни, проголосувавши за відповідну петицію. І тільки після цього питання про розміщення пам’ятника Пушкіну на сесії розглянуть депутати міської ради Тернополя.

«В мене є своя особиста думка про те, що зробити з пам’ятником Пушкіну, але я не хочу говорити і вирішувати за усіх тернополян. Є багато людей, які виросли на його віршах і поемах. І це не наша провина у тому, що колись таким чином проводили російську пропаганду, засмічували наш розум пажем, який говорив і писав усе, що було вигідно царю, іншими такими письменниками. Але коли ми сьогодні поглянемо на ситуацію, яка є в Україні – у Львові вулицю Пушкіна перейменували на вулицю Генерала Чупринки, в Івано-Франківську парк Пушкіна назвали парком  «Північний»,  тобто громадянам на це не байдуже», – ствердив Богдан Яциковський.

Пам’ятник Олександру Пушкіну встановлений у сквері вулиці Чорновола, тому Богдан Яциковський пропонує  замість такої згадки про російського письменника, пам’ятати про наших славетних героїв, яких принижували, залишали у забутті у попередні часи російського гніту.

«Я задаюся сумнівами чи ще десь, крім країн пострадянського простору,  хтось захоплювався його творами. Якщо ми говоримо про Достоєвського, ми розуміємо, що це є всесвітньовідомий письменник, Горький, наприклад, теж. Але, коли ми говоримо про Пушкіна, вивчаємо його поеми, його твори, ми розуміємо: він принижував українське. У поемі «Полтава»  він зневажав нашого гетьмана, який боровся за Україну, хотів, щоб ми здобули незалежність, називає його зрадником російського царя. Він зневажав українську жінку у своїх поемах, зокрема у «Гусар». Тобто, коли ми говоримо про Пушкіна і Тернопіль – тут немає нічого спільного. Йому пам’ятник поставили у 1959 році, ініціював це перший секретар обкому партії Дьомін, який мав працювати у Петербурзі, але його не вибрали і прислали у Тернопіль, а сам Пушкін ніколи у Тернополі навіть не бував».

Петицію про демонтаж пам’ятника Олександру Пушкіну у Тернополі Богдан Яциковський уже зареєстрував на сайті міської ради. Поки що петиція на модерації в адміністратора сайту, але, якщо її затвердять – незабаром тернополяни зможуть самостійно прийняти рішення чи варто пам’ятник Пушкіну у Тернополі таки демонтувати.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Заступник Барни минулого року заробляв по 20 тисяч гривень на місяць

У Тернополі жінку-медика судитимуть за отримання 2 000 доларів хабара