Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернопільські активісти вимагають відставки обласного прокурора

У Тернополі громадські активісти заявили, що прокурор області Олександр Мартинюк є їхнім особистим ворогом

прокуратура-пикет1До всеукраїнської акції підтримки Давіда Сакварелідзе приєдналися представники тернопільських обласних осередків ВО «Автомайдан», «Вільні люди», «Демальянс». Активісти вимагають відставки прокурора Тернопілля Олександра Мартинюка за звинувачення Сакварелідзе у порушенні Закону.

18 керівників регіональних прокуратур та військової прокуратури надіслали Генеральному прокурору України Віктору Шокіну 24 березня колективне звернення. Обласні прокурори занепокоєні ситуацією щодо спроб дискредитувати органи прокуратури України, йдеться у документі.

Адже, вважають, заступник Генерального прокурора України Давід  Скварелідзе особисто готував акцію 25 березня під стінами Генеральної прокуратури України за відставку генпрокурора Віктора Шокіна, що є порушенням Закону України «Про прокуратуру». У ньому чітко визначена робота прокурорів – вони не мають права брати участі у будь-яких політичних акціях і мітингах чи страйках. Окрім того, Давіда Сакварелідзе звинуватили у порушенні Закону «Про державну службу», ігноруванні Кодексу професійної етики та поведінки працівників прокуратури.

прокуратура-пикет4Тернопільські активісти кажуть, підтримуючи колективне звернення-донос на Сакварелідзе, наш обласний прокурор заявив, що звільнення співробітників ГПУ Олександра Корнійця і Володимира Шапакіна, які займалися розслідуванням справи “діамантових прокурорів” було справедливим.

«Ми не довіряємо тепер прокуратурі області і Генеральному прокурору. Ми надіємося, що завтра Верховна Рада все таки звільнить Шокіна. Ми будемо добиватися, щоб вони двоє були зняті із посад, тому що смішно навіть, що коли в людей знаходять по півмільйона доларів в кабінетах, коли знаходять наркотики, а звільняють з посад тих людей, які борються з корупцією. Тоді як інші прокурори України роблять колективний донос на тих, хто намагається подолати корупцію», – ствердив голова тернопільського осередку ВО «Автомайдан» Ігор Василів.

прокуратура-пикет2«Лист надісланий не у підтримку будь-яких посадових осіб чи, як ви заявляєте «діамантових прокурорів». Це, що усі прокурори мають дотримуватися Закону, прописано у Конституції, у Законі «Про прокуратуру». Якби хтось з регіональних прокурорів таке вчинив чи хтось з моїх підлеглих – він би наступного дня відразу був звільнений за вчинення дисциплінарного проступку. Ми всі перед Законом рівні і повинні однаково відповідати. Цим підписом я висловив свою думку», – заявив прокурор Тернопільської області Олександр Мартинюк.

На запитання активістів чи довів наш прокурор, що саме Давід Сакварелідзе влаштував мітинг під стінами Генпрокуратури 25 березня, а не просто повідомив у себе на сторінці «Фейсбуку», що він відбудеться, прокурор не зміг відповісти ствердно. Проте на крики громадських діячів і заяву, що Олександр Мартинюк став їх особистим ворогом, прокурор знову звернувся  до законодавства і заявив присутнім під час розмови поліцейським про тиск.

Нагадаю, «діамантовими» назвали колишнього заступника прокурора Київської області Корнійця і екс-першого заступника начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Шапакіна. Їх затримали 5 липня 2015 року за одержаний хабара у розмірі 3 млн 150 тис. грн. Також під час обшуків у Шапакіна вилучили 400 тис. дол. а у Корнійця – значну кількість ювелірних виробів, 65 діамантів і автомат Калашникова.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

У Заліщиках мотоцикліст обганяв “Пежо” і опинився у лікарні

У Тернопільській обласній раді – кадрові зміни