Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Працівники меблевої фабрики “Нова” скаржаться на шалені затримки із виплатою зарплати

Працівник меблевої фабрики «Нова» у розділі «Питання-відповіді» на сайті Тернопільської міської ради скаржиться на річну заборгованість по заробітній платі.

НоваДописувач стверджує, що особисто він чекає на зарплатню ще за січень 2015 року, тобто зароблених грошей він не бачить уже рік. Оскільки заборгованість не закрита у 2015-му, і тепер платні за працю чоловік не отримує. Робітник просить у міській раді не зважати на звіти, у яких заборгованості не зазначають, а звернути увагу на багаторічну проблему працевлаштованих жителів Тернополя.

Цю кричущу ситуацію із заробітками на меблевій фабриці підтверджують і колишні працівники підприємства.

«Я пішов з фабрики тільки через те, що мені місяцями затягували виплату мною ж заробленого…Коли я ще працював, то намагався попасти у список обраних, кому цього місяця виплатять заборгованості за попередні місяці. До того ж постійно потрібно було стояти по 2-3 години у черзі до каси. Хоч я хотів отримати гроші, які мені боргують, я мав писати заяву з проханням видати мені гроші за попередні місяці у зв’язку зі складним матеріальним становищем…Уявляєте? Жебракувати за виконану роботу! А видають частину заборгованості навіть не усім, хто є у списку, а на кошти, які на даний момент є у касі», – анонімно розповідає колишній працівник фабрики.

Не отримав заробітну плату на фабриці «Нова» по сьогодні й інший колишній працівник.

« Я не працюю на фабриці «Нова» ще з кінця липня 2015 року, але своїх грошей я досі не отримав і я не один такий, інші люди роками не можуть забрати заробіток. Колись там видавали зарплатню 7 чи 10 людям у місяць, були періоди, що по 20 працівників отримували гроші, або по 40, але ж нас, працівників значно більше! Я вже після звільнення приходив то раз у місяць, то у 2-3 місяці і до тепер, он скоро буде рік, як мені віддали тільки частку заробленого. А найбільше дратує те, що ти постійно пишеш заяви: «Прошу видати мені заробітну плату достроково». Це минулий рік чи місяць достроково? Я бачу постійно в місті і теперішніх працівників, всі як один кажуть – нічого не змінилося», – додає анонімно інший колишній працівник.

Тернопільська фабрика меблів «Нова» працює ще з 1 березня 1999 року. Спочатку над меблями трудилося лише 9 осіб. Тепер же на підприємстві працює близько 300 робітників. За твердженнями колишніх працівників, з них заробітну плату можуть отримати щонайбільше 40 робітників на місяць…

Ми звернулися за коментарями до директора фабрики Віталія Тимчука, однак ні він, ні будь-хто інший на підприємстві, коментувати ситуацію із заробітною платнею не поспішає. Водночас у Тернопільській міській раді кажуть, що офіційно заборгованості на фабриці немає.

«Ми можемо вплинути на цю ситуацію тоді, коли факт невиплачення заробітної плати працівникам фабрики «Нова» підтвердиться. Ми повинні здійснити перевірку, проаналізувати відомості нарахувань, виплат, звірити усі ці речі. Якщо усе підтвердиться, про що пишуть нам на сайт працівники, тоді ми вживаємо інші міри – передаємо інформацію управлінню держпраці у Тернопільській області, накладаються штрафні санкції, або ж звертаємося у прокуратуру. Якщо дані випадки не підтвердяться, то що ми можемо про це говорити. Може також бути таке, що нас не допустять на фабриці до перевірки, тоді ми звертаємося в інспекцію праці, вона на рівні Києва бере дозвіл на перевірку і з інспекції праці перевіряють даний факт самостійно. Бо ми рекомендуємо, перевіряємо і встановлюємо, а інспекція праці накладає штраф за порушення термінів виплати. Але я наголошую, офіційно у них немає заборгованості перед працівниками. Можливо вони їм нараховують і платять у «конвертах» – тоді ми нічого не докажемо і не підтвердимо», – пояснила начальник управління економіки, промисловості та праці Тетяна Корчак.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

На території лікарні, де вчора втопилася дитина, є ще 14 не закритих колодязів (ФОТО)

Нова патрульна поліція затримує тільки тих п’яних водіїв, які потрапляють у ДТП