Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі нарешті відкрили пологовий будинок після скандальної реконструкції

Перший корпус обласного перинатального центру «Мати і дитина» відкрили сьогодні, 25 березня, у Тернополі. Реконструкцію розпочали ще у 2012 році у рамках Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства».

перинатальний1Проте, як каже теперішня обласна влада, тоді частину коштів розікрали, за решту закупили медичне обладнання і не завершивши робіт, повернули у державну казну. Згодом, у 2015 році майже 26 мільйонів на обласний перинатальний центр у Тернополі виділили з фонду капітальних вкладів.

«Усі мали можливість побачити, в якому стані це приміщення було ще у вересні. Ми зробили усі технологічні кроки, щоб будівля запрацювала повноцінно як центр третинної допомоги для матерів, які народжуватимуть. Я хотів би, щоб центр обслуговував усіх матерів, які цього потребують», – повідомив голова обласної держадміністрації Степан Барна.

До відкриття першого корпусу перинатального центру, породіллям доводилось чекати на народження дитини разом з іншими 11-12 жінками у палаті. Реконструйоване приміщення розраховане на 158 жінок в очікуванні дитини. Усі палати одно- або двомісні, мають свій санвузол та бойлер. Також у будівлі є операційний і харчовий блоки, зали для пологів, багатофункціональні ліжка для породіль і ліжечка для малюків. Участь у відкритті першого корпусу перинатального центру Тернопільщини взяв Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

«Третинний рівень медицини найскладніший, найвищий, який може бути в області. Цей центр дуже важливий. Щоб у нас народжувалися здорові діти, а мами відчували себе у безпеці. Зараз час дуже непростий, військова агресія Росії. Ми європейська країна, яка рухається до розвитку демократичних цінностей і відкриття такого закладу – це і є складова. Місцева влада бере на себе зобов’язання і відповідальність. Я дякую голові обласної держадміністрації, що кошти більше не розкрадаються, як це було у попередні роки, а що нова влада їх реалізувала і відкрила медичний заклад».

Хоч на першу чергу робіт у перинатальному центрі області на Тернопіллі отримали майже 26 мільйонів гривень, загалом на реконструкцію потрібно близько 80-ти. Однак продовжувати реконструкцію, проводити другу чергу робіт обласна влада найближчим часом не планує – немає грошей.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

У Бліхара хотіли “нахімічити” на тендерах

У Тернополі заступникові Яценюка показали бібліотеку, на добудову якої потрібно 80 млн. грн.