Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі заступникові Яценюка показали бібліотеку, на добудову якої потрібно 80 млн. грн.

30 років тому у Тернополі розпочали спорудження обласної універсальної бібліотеки загальною площею 25 тис. кв.м. Однак до сьогодні завершити будівництво обласна влада не може.   

библиотека2За проектно-кошторисною документацією на добудову обласної бібліотеки Тернопільщини потрібно 80 млн.грн. Роками таких коштів ні в обласному, ні у міському бюджетах у Тернополі знайти не можуть. І те, що планували зробити «Храм книги», сьогодні просто занепадає.

Перебуваючи з робочим візитом на Тернопільщині з довгобудом ознайомився Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко. Чиновник переконаний, ідея ще радянського керівництва держави була невдалою.

«10 тис. кв.м. Потрібно зрозуміти функцію довгобуду  чи варто стільки місця виділяти на одну бібліотеку. Там потрібно щось  додатково розміщати, щоб збільшити функціонування приміщення. Якщо громаді це потрібно, то нехай  органи місцевого самоврядування скажуть який є бюджет, можливості і тоді ми будемо дивитися, що саме через фонд регіонального розвитку, інші напрямки,  ми зможемо виділити. Але потрібно чітко знати що 10 тисяч квадратних метрів дає кожному жителі області . Ми будемо чекати конкретної відповіді від вас і тоді будемо вже долучатися. Немає невирішуваних питань», – повідомив Геннадій Зубко.

А суміщати з обласною бібліотекою у цьому довгобуді є що. Зокрема уже давно місця для навчання дітей бракує школі мистецтв. Про це не забувають і в обласній держадміністрації.

«Обласна універсальна бібліотека довгобуд перебуває на балансі Кабінету Міністрів, ми разом звернулися з головою обласної ради, щоб передати її нам на баланс. Тоді ми почнемо робити якісь кроки у вирішенні цієї проблеми, і зрозуміло, що треба цю будівлю вводити в експлуатацію у комплексі з іншими потребами. Сьогодні недостатньо приміщень і для школи мистецтв, і для музичної школи. У будь-якому випадку, без успішного інвестиційного проекту нам не обійтися, як і без допомоги з боку держави», – розповів голова обласної держадміністрації Степан Барна.

Нагадаю, над тим, що зробити з довгобудом обласної бібліотеки, на Тернопільщині задумуються давно. Останнім публічно свою позицію висловив директор департаменту культури, релігій та національностей обласної держадміністрації Григорій Шергей. Посадовець запропонував продати довгобуд інвестору, який би зацікавився об’єктом у центрі Тернополя.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

У Тернополі нарешті відкрили пологовий будинок після скандальної реконструкції

У Бережанах невідомі зловмисники побили 72-річного чоловіка