Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі депутати злякалися шин та наклали мораторій на будівництво ГЕС на Дністрі (ВІДЕО)

Акція протесту із шинами та каністрою для бензину під стінами Тернопільської облради таки дала свій результат. Під тиском громадськості депутати облради все ж таки наклали мораторій на будівництво каскаду ГЕС на верхньому Дністрі.

пикет-облрада1Мораторій на будівництво ГЕС на верхньому Дністрі таки наклали на сесії облради в четвер, 3 березня.

Однак активістам цього мало – вимагають заборонити і розробку самого проекту, пише “20 хвилин”.

Перед цим під стінами ОДА зібралися активісти протестувальники, які вимагали дослухатись до їхніх вимог – жодної ГЕС на Дністрі бути не може. З собою принесли не лише плакати, а й шини та… катамаран, на якому раніше сплавлялися Дністром.

– Ми вже роками проводимо сплави на Дністрі, – розповідає турист та організатор активного відпочинку Борис Гора. – І не допустимо жодних будівництв, які б цьому перешкодили. До нас приїжджають люди з Києва, Центральної України, а що ми робитимемо, коли річку перекриють? Після пікету активісти пішли в сесійну залу. Там, із плакатами в руках, вони вимагали дослухатись до звіту комісії облради, яка досліджувала всі плюси та мінуси такого проекту.

Нарешті зачитали звіт, згідно з яким, будівництво ГЕС на Дністрі призведе до повного знищення екологічної системи. Крім того, як дослідила комісія, щороку на сплавах Дністром можна заробляти близько 42-43 мільйонів гривень, а зараз туризм дає прибутку в 10-12% від вказаної суми. Тож варто вкладати гроші в розвиток рекреації, а не нищити потенціал ріки.

Однак активістів не задовольнив мораторій. Вони виступають із закликом заборонити навіть розробку самого проекту. Кажуть, що це буде дерибан державних коштів, а сума таки немала – 100 мільйонів гривень.

На Тернопільщині до фінансування профтехосвіти планують залучати аграріїв

Тернополянин відпустив з рук медаль на чемпіонаті світу з біатлону (ВІДЕО)