Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині дозволили будівництво нової ГЕС

Хоч стара міні-гідроелектростанція продана і для функціонування її потрібно відбудувати з нуля, Вертелківською ГЕС, спорудженою у 1954 році у Зборівському районі, зацікавився інвестор і готовий вкладати необхідні кошти для роботи станції.

ГЕС-3А витрачати гроші у Вертелці доведеться ще й на відновлення подачі води на станцію. Тоді як руслове водосховище уже переробили на два, заплавного типу. Ця гідроелектростанція сьогодні не працює, але розташована на березі річки Серет.

«Скільки інвесторам потрібно вкласти у відновлення роботи ГЕС у Вертелці поки що невідомо. Спочатку потрібно виготовити документи на землеустрій, проектно-кошторисну документацію під будівництво міні-гідроелектростанції. Ми отримали відповідь з департаменту екології та водних біоресурсів, що вони розглянули звернення ТОВ «АВМ АМПЕР» і не заперечують  у наданні дозволу на розроблення документації», – розповів заступник директора департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму обласної держадміністрації Микола Михальський.

Кременчуцьке ТОВ «АВМ АМПЕР» є українським виробником електротехнічного обладнання для мереж 0,4 – 220 кВ, виконує його монтаж, накладку. Окрім цього підприємство приймає замовлення на будівництво об’єктів енергогосподарства і допомагає ввести їх в експлуатацію.

Нагадаю, кременчужани зацікавилися відновленням й іншої міні-ГЕС на Тернопіллі – Червоноградської, розташованої на річці Джурин, у селі Нирків Заліщицького району. Оскільки це територія регіонального ландшафтного парку «Дністровський каньйон», неподалік гідрологічної пам’ятки природного місцевого значення «Червоноградський водоспад», відновлення роботи ГЕС заборонили в обласному департаменті екології та природних ресурсів.

Окрім двох згаданих міні-гідроелектростанцій, не діючими в області залишаються ще дві – Задарівська ГЕС у Монастириському і Плотицька у Козівському районах. А працюють 13 міні-станцій: Завалівська, Пятничанська, Більче-Золотецька, Кудринська, Ніврянська  ГЕС у Борщівському районі, Коропецька у Монастириському, Касперівська ГЕС у Заліщицькому районі, Скородинська у Чортківському, Янівська, Семенівська у Теребовлянському районі, Осівська у Бучацькому районі і Бучацька ГЕС у місті Бучач, а також Дичківська ГЕС у Тернопільському районі.

Загальна потужність міні-гідроелектростанцій, які діють на Тернопіллі – 10,1 МВт. У 2015 році електричної енергії вони виробили 44,5 млн. кВт на годину, а це кілька відсотків від обсягів споживання електроенергії в області.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Футбольне дербі у Тернополі скасоване

Де і за скільки можна припаркувати авто у Тернополі