Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як у Тернополі відбувалося освячення води на березі ставу (ВІДЕО)

Сьогодні, 19 січня, православні християни та греко-католики відзначають свято Хрещення Господнього.

ВодохрещаЦе третє, найбільше й завершальне свято різдвяно-новорічного циклу. У народі воно має декілька назв: Водохреще, Водохреща, Водохрестя, Водощі, Йордан, Ордань. Цього дня відбуваються служби в усіх церквах, священики освячують воду.

Вода, освячена 18 і 19 січня називається Богоявленською або Йорданською і має однакову силу і застосування: нею освячують храми і домівки, дають пити хворим, зберігають вдома протягом року до наступного Водохреща.

У народі існувало чимало прикмет, пов’язаних з Йорданом. Якщо цього дня ясна й холодна погода – на посушливе літо, похмура й сніжна – на рясний урожай. На Водохреще в останнє співають колядки. В давнину після свята розпочинався новий весільній сезон, який тривав до Великого посту.

Освячення води відбулося сьогодні на березі Тернопільського ставу біля підніжжя хреста, встановленого у парку Шевченка, повідомляє ТВ-4.
Спочатку зі сцени лунали колядки, а потім представники різних конфесій освятили воду. Таке дійство не вперше проводять у місті. Для спільної молитви та освячення води зібралося чимало тернополян.

– Коли Іоан хрестив на Йордані, до нього теж приходило багато людей. І всі вони були свідками того, як Господь засвідчив про нашого Ісуса Христа, що це є син мій улюблений, в якому моє благовоління. І після Хрещення Христос почав проповідувати. Він звертався до людей, щоб вони змінилися, щоб звільнилися від скверни і наверну свої серця до Бога. – розповідає Архієпископ Тернопільсько-Бучацький УПЦ КП Владика Нестор.

Вода, яку освятили 19 січня, зветься хрещенською. Люди вірять, що вона має цілющі властивості. Її не лише вживають дорослі, а й діти. А ще такою водою скроплюють домівку, аби вся нечисть втекла.

Останні роки були важкими для України. Про це згадали священики та представники влади, що вітали тернополян зі сцени. Закінчилось освячення спільною молитвою за український народ.

 

На автозаправках Тернополя сталося диво – пальне подешевшало на 1,5 гривні

На Тернопільщині міліціонера судитимуть за хабар та грабіж