Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Противники будівництва ГЕС на Дністрі принесли під облраду човни і весла

Попереднє пікетування будинку облради та обладміністрації влаштували 4 січня 2016 року громадські активісти, екоактивісти і туристи під будинком облради та обладміністрації у Тернополі.

пикет-днистер1Учасники пікету вимагають заборони на зведенняя ГЕС на Дністрі. Саме 4 січня призначили сесію облради з питанням щодо ГЕС у порядку денному, пише “20 хвилин”.

Нагадаємо, влада вивчає можливості будівництва семи ГЕС на межі Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. Депутати Івано-Франківщини уже висловили своє незативне ставлення до цього проекту. Натомість влада Тернопільщини поки мовчить

Пікет розпочався о 9.00 – учасники роздавали листівки про шкоду для рівня життя місцевого населення, економіки і природи від імовірного розташування гідроелектростанцій на Дністрі.

– Цікава інформація! – вигукував знаний турист Борис Гора на вході до адмінбудівлі.

Утім, значна більшість чиновників мовчазно проходили повз нього і листівки не брали. Присутні згадували, що так само чиновники поводилися під час Майдану.

А тим часом за владу “відстрілювався” перший заступник голови облради Василь Деревляний.

– Обласна рада не отримувала жодних офіційних документів про будівництво ГЕС, – переконував він учасників пікету. – Пропоную створити комісію і вам долучития до її роботи, щоб ґрунтовно вивчити питання, виїхати на місця.

Утім, активісти віднеслися до такої пропозиції скептично.

– Це призведе до затяжного розгляду питання, аналогом чого була ситуація з ГЕС на Черемоші, – говорить турист Володимир Горон. – Уже тепер зрозуміло, що наміри зведення ГЕС на цих територіях суперечать законам і Конституції.

Турист та екоактивіст Роман Задорожний наголошує, що у випадку будівництва електростанцій каньйон Дністра втратить свою привабливість для туристів і призведе до погіршення екології.

Отож для розгляду облради різні сторони запропонували три варіанти рішення сесії.

1). Проект громадських активістів пропонує “не давати згоди на розміщення гідроелектростанцій на річці Дністер у межах території Тернопілської області”.

2). Проект свободівців пропонує “Встановити мораторій шляхом заборони погодження питання розміщення об’єктів електроенергетики (гідроелектростанцій) вздовж річки Дністер на всій території Тернопільської області”.

3). Третій проект – від більшості за авторством депутатів Деревляного, Крупи, Дулеби, Дубаса, Буди – пропонує взяти до відома інформацію обладміністрації щодо будівництва каскаду ГЕС та “утворити тимчасову контрольну комісію Тернопільської обласної ради з вивчення питання щодо будівництва каскаду гідроелектростанцій з водосховищами на верхньому Дністрі…”

 

На Новий рік у Тернополі крали, хуліганили, але не грабували і не ґвалтували

На Почаївській трасі водій загинув внаслідок зіткнення з деревом