Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Дністровська ГЕС затопить понад 40 пам’яток історії і культури

Численні застереження щодо задуму зведення каскаду ГЕС на Дністрі висловлюють члени громадської ради при департаменті охорони довколишнього природного середовища в Тернопільській області.

дністер4Останнє із засідань ради відбулося 12 січня, пише “20 хвилин”.

– Уперше наша громадська рада збиралися щодо питання ГЕС на Дністрі ще наприкінці 2015-го. Тоді заслухали начальника департаменту Ореста Сінгалевича і вирішили детальніше вивчити проблему, – розповідає голова вказаної громадської ради, голова обласного осередку Всеукраїнської екологічної спілки, доктор медичних наук, професор і заслужений діяч науки і техніки України Степан Вадзюк. – 12 січня ми провели розширене засідання. Був присутнім представник облводресурсів Ярослав Вівчарук, який висловив застереження щодо задумів зводити ГЕС – готуємо відповідні документи для депутатської комісії облради. А директор обласної інспекції охорони пам’яток Марина Ягодинська вказала, що понад 40 пам’яток історії і культури потраплять під воду. Це вже не кажучи про ще не відкриті пам’ятки…

Тепер громадська рада готує третє зібрання.

– Подивимося на проблему з позиції гігієни, водозабезпечення населення, гідробіології. Запросили представників Інституту екології Карпат і Дністровського каньйону, – продовжує Степан Вадзюк. – Постає питання, а чи потрібна нам буде ця електроенергія? Тож виступлять фахівці, які розуміються на цьому. В цілому ж, за інформацією, яку ми отримали дотепер, схиляємося до того, що від будівництва каскаду ГЕС на Дністрі буде велика шкода. Продовжуємо вивчати питання, але плюсів поки що не бачимо.

Голова громадської ради наголошує, що йдеться про шкоду не тільки природі – рибам, птахам, рослинам тощо – а й для людей.

– Йдеться про значні ризики, – завершує фахівець.

До слова, Міністерство екології та природних ресурсів України також оприлюднило негативну оцінку задуму перетворити унікальний каньйон Дністра на каскад водосховищ із застояною водою.

Про свою непричетність до лобіювання ідеї ГЕС на Дністрі заявив і нардеп Олег Барна (залишаємо первісну орфографію та стиль автора цих слів – ред).

“В деяких інтернет ресурсах та постах появилася інформація про те, нібито я лобіюю будівництво каскаду ГЕС на Дністрі, підтримавши законопроект 3564 та виступивши з трибуни Верховної Ради на його схвалення. В даному законопроекті мова йде про продовження фінансування Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) Проекту «Реабілітації гідроелектростанцій». Дана реабілітація передбачає не побудову нових, а саме відновлення, виведення з консервації, ремонт і відбудову (бувших колгоспних тощо) гідроелектостанцій на малих річках всієї України. Окремі жовтоморді писаки, окремі «природозахисники», із-за своєї недолугості та неспроможності прочитати та зрозуміти сам законопроект 3564, або на замовлення власників енергоринку, власників ТЕС, вугільних шахт (Ахметова) спровокували скандал, прив’язуючи даний законопроект до якоїсь ідеї Міністерства енергетики щодо побудови ГЕС на Дністрі (про яку я вперше почув на сесії обласної ради 4 січня), чим ставлять під загрозу відновлення роботи старих ГЕС”, – написав нардеп у Facebook.

Троє жителів Тернопільщини померли від пневмонії

На Тернопільщині старенька жінка отримала опіки 80% тіла