Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Власник свинокомплексу у Ланівцях готовий піти на компроміс із протестуючими

Задля розблокування свинокомплексу у Ланівцях сторонам конфлікту, підприємству та учасникам акції протесту, пропонують укласти угоду з терміном дії до вересня 2016 року.  

Ланівці-ферма1У прес-службі Тернопільської ОДА повідомили, що передісторія конфлікту тягнеться ще з 2011 року, коли Лановецька міська рада надала дозвіл підприємству на реконструкцію викуплених приміщень. Цільове призначення – тваринницький комплекс.

– Відтак, діючи в межах своїх повноважень, Тернопільська обласна державна адміністрація виступає модератором між трьома сторонами конфлікту – мешканцями, які протестують проти свинокомплексу, підприємством та місцевою радою. – повідомив керівник прес-служби ОДА Олег Удич. – У цьому конфлікті є кілька питань, на які ми не можемо поки що знайти відповідей. Наприклад, якщо громада проти свинокомплексу, тоді чому Лановецька міська рада через суд не домагається скасування свого рішення про надання дозволу на реконструкцію? Або якщо люди скаржаться, що ферма їм наносить шкоду, чому тоді вони не звертаються у суд?

За інформацією прес-служби Тернопільської ОДА, у ході перевірки з’ясувалося, що у підприємства є не всі документи для того, щоб розпочати процес виробництва на даному комплексі.

– У нього є первинний документ – дозвіл на реконструкцію приміщень, але нема усіх необхідних документів, для того щоб почати процес виробництва, – наголошують у прес-службі ОДА.

Зараз по цьому конфлікту Національна поліція порушила два кримінальні провадження. Одне – проти підприємця за фактами виявлених порушень, друге – проти учасників протесту, адже підприємство звернулося у правоохоронні органи із заявою про перешкоджання його діяльності.

Як повідомили у Тернопільській ОДА, за минулий рік підприємство від діяльності цього конфліктного свинокомплексу тільки до місцевого бюджету сплатило близько  1 мільйона гривень податків. На свинофермі зараз працює близько 70 ланівчан.

Задля вирішення цього конфлікту Тернопільська ОДА підтримує, як один з варіантів, – це  укладення угоди, згідно з якою підприємство залишає на фермі лише 300 свиноматок, решту – вивозить в інше місце. За інформацією ОДА, підприємство погоджується на такі умови і готове при цьому зберегти кількість працюючих та обсяги податкових платежів.

Позиція протестуючої сторони щодо такої угоди поки невідома.

Нагадаємо, що свиноферму, яка належить компанії Івана Чайківського “Агропродсервіс”, у Ланівцях блокують ще з грудня минулого року. Вчора учасники акції протесту перекрили трасу на Київ, вимагаючи зустрічі із головою Тернопільської ОДА.

У тернополянки з салону автомобіля вкрали шубу

У Тернополі двом студентам із Близького Сходу загрожує до 3 років ув’язнення