Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Чиновники кажуть, що після будівництва ГЕС на Дністрі вже точно нікого не затопить

У Тернопільській ОДА запевняють – будівництво каскаду ГЕС на Дністрі не завдаватиме школи навколишньому середовищу і захищатиме прилеглі території від паводків. 

ГЕС-1Про перспективу будівництва Верхньодністровського каскаду ГЕС на Дністрі йшлося на робочій нараді під керівництвом голови обласної державної адміністрації Степана Барни 9 грудня.

 


Участь у ній взяли представники ТОВ «Гідротехпроект», ПАТ «Укргідроенерго», керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, голови районних державних адміністрацій.

Голова обласної державної адміністрації Степан Барна наголосив, що будівництво каскаду ГЕС на Верхньому Дністрі наразі є актуальним. 


«Зараз ми говоримо про альтернативні джерела енергії, тому це питання є дуже важливим для нас, – зазначив Степан Барна. – Крім того, при будівництві каскаду для нас важливо, щоб тут були враховані всі стандарти Європейського Союзу. Ще одне ключове питання – збереження природного навколишнього середовища. Сподіваюся, всі ці фактори  будуть враховані у нашій спільній роботі». Також очільник краю акцентував увагу на ефективній інформаційно-роз`яснювальній роботі серед населення.
 


Перший заступник голови обласної державної адміністрації Іван Крисак наголосив, що недавно представники Тернопільської ОДА взяли участь у нараді щодо підготовки проекту будівництва каскаду ГЕС, яка відбувалася у  Новодністровську Чернівецької області.
«Там ми ознайомилися із проектом  будівництва та експлуатації однієї з найбільших гідроакумулюючих електростанцій в Європі», – констатував Іван Крисак.
 


Він наголосив, що  розвиток малої і середньої енергетики передбачений Енергетичною стратегією України на період до 2030 року, якою заплановано: відновлення та будівництво нових малих і середніх ГЕС, зокрема  на  Дністрі. В Україні більша частина невикористаного економічно ефективного гідроенергетичного потенціалу знаходиться в Карпатському регіоні, який є енергодефіцитним  та до якого входить і Тернопільська область з ділянкою верхнього Дністра.
 


«Будівництво каскаду з шести ГЕС з водосховищами комплексного призначення забезпечить використання відновлювальних гідроенергетичних ресурсів верхньої частини річки Дністер та сприятиме подальшому виробництву електроенергії із відновлюваних  джерел», – констатував Іван Крисак.

Презентував попередні напрацювання щодо будівництва каскаду ГЕС наВерхньому Дністрі головний фахівець, керівник робіт ТОВ «Гідротехпроект» Сташук І.В.  Він наголосив, що реалізація проекту в першу чергу дозволить комплексне використання водосховищ для енергетики, боротьби з паводками, водопостачання, охорони навколишнього середовища з врахуванням існуючих природно-заповідних об єктів і їх подальшого розвитку, рибного господарства, рекреації, мінімізації збитків довкіллю і покращення соціально – економічних умов проживання населення; забезпечення економічної ефективності  будівництва каскаду ГЕС тощо.
 


«На підставі виконаних попередніх проектних напрацювань розглянуто каскад із п’яти руслових низьконапірних ГЕС (напори 8-9 м) і однієї дериваційної ГЕС з напором 18,3 м. Будівництво низьконапірних ГЕС на ділянці верхнього Дністра дозволить вирішити проблеми енергодефіциту в цьому регіоні та захисту від паводків, що завдають великої шкоди населенню, економіці та навколишньому середовищу», – зауважив І.В.  Сташук.

Крім того, на водосховищах каскаду ГЕС передбачено розміщення протипаводкових водоймищ підсумковим об’ємом 147 млн.м3, що дозволить зробити стік рік контрольованим та зменшуючи максимальні витрати води і вплив паводку на місцеву інфраструктуру. По спорудам гідровузлів каскаду ГЕС передбачено влаштування шести мостових автодорожніх переходів через р. Дністер з виконання заходів з підтримки та збереження популяції цінних видів риб.


Використання ГЕС на верхньому Дністрі передбачає добове регулювання стоку водосховищами для покриття ГЕС пікової зони добового графіка навантажень енергосистеми при сумарній попередній (уточнюється в ТЕО) потужності всіх ГЕС 390МВт (5х60 МВт і 1×90 МВТ) і середньому багаторічному виробітку близько 830 млн. кВт.год. При цьому проектування каскаду ГЕС буде здійснюватись на основі мінімізації впливу на навколишнє середовище і покращення соціально-економічних умов проживання місцевого населення, особливо на територіях, що мають особливий статус згідно чинного законодавства України.
Відтак заступник генерального директора з перспективного розвитку  ПАТ «Укргідроенерго» Литвиненко Ю.В. окреслив  першочергові питання підготовки проекту будівництва каскаду ГЕС на Верхньому Дністрі.


Заступник технічного директора ПАТ «Укргідропроект»  Ю.О.  Ландау акцентував увагу, що створення каскаду ГЕС також поліпшить соціально-економічні умови проживання населення, завдяки: захисту від паводків; поліпшенню умов водопостачання, електропостачання, рекреації в прилеглих населених пунктах, і в цілому екологічних умов; використанню будівельної інфраструктури, поліпшення транспортних умов завдяки будівництву під’їзних доріг, мостових переїздів через гідровузли; підвищення цінності прилеглих до водосховища земель; створенню туристично-рекреаційних зон та розвиток водних видів споруту; притоку в регіон інвестицій; створення робочих місць для місцевого населення.


«Ми повинні максимально показати, що цим будівництвом не нанесемо збитки екології краю», – наголосив Литвиненко Ю.В.
За підсумками наради, присутні вирішили підтримати ініціативу ПАТ «Укргідроенерго» щодо подальшої розробки ТЕО «Будівництво каскаду ГЕС на верхньому Дністрі».


Боєць з Тернополя каже, що гроші за повернення голландських картин не вимагав

Тернополянам готують новорічний “сюрприз” – нові тарифи на воду (ВІДЕО)