Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Розорений аграрій з Тернопільщини потрапив у ТОП-10 найбільших платників податків країни

Аграрій з Тернопільщини Микола Гута, який зараз перебуває у розшуку, потрапив у десятку найбільших платників податків країни.  

Гута1У рейтингу найбільших платників податку на доходи фізичних осіб – футбольний тренер, боксер і голова розореного агрохолдингу, пише “Forbes Україна”.

Найбагатший бізнесмен – завжди найбільший платник податків? Не в Україні. Аналіз сум податку на доходи фізичних осіб, сплачених провідними українськими промисловцями – фігурантами рейтингу Forbes «100 найбагатших українців», показує дисбаланс між масштабом бізнесу і сумою нарахованого ПДФО.

Forbes проаналізував сумарний показник сплаченого ПДФО за три останні роки (2012–2014). Такий період було вибрано для того, щоб нівелювати вплив на результат чинника політичної кон’юнктури: деякі раніше успішні бізнесмени деактуалізувалися, залишивши країну після зміни влади.

Цікаво, що більшість позицій у рейтингу зайняли опальні бізнесмени або персони, далекі від великого бізнесу, – спортсмени. Так, перше місце за сплаченими податками дісталося найбагатшій людині України – Рінатові Ахметову: він сплатив 379,796 млн гривень ПДФО за три роки. На другому місці – Борис Колесніков, засновник кондитерської компанії «Конті» та свинарського холдингу «АПК-Інвест» (164, 081 млн гривень). Замикає трійку лідерів боксер Володимир Кличко, який сплатив 75,979 млн гривень ПДФО.

Також привертає до себе увагу присутність у рейтингу екс-голови розореного агрохолдингу «Мрія» Миколи Гути, який наразі переховується за кордоном.

Ерік Найман, керуючий партнер компанії Capital Times, зазначає, що результат безпосередньо пов’язаний зі ступенем детінізації бізнесу, який пройшли або не пройшли ключові бенефіціари. «Наприклад, Рінат Ахметов здебільшого отримує доходи у вигляді дивідендів і виплачує 5% прибуткового податку. Поки діє податкова пільга на дивіденди, йому це вигідно робити. Низка інших найбільших бізнесменів не потурбувалася про легалізацію своїх доходів і свого майна. Отже, їх усе влаштовує», – вважає він.

За його словами, українське податкове законодавство дає достатньо можливостей для приховування реальних доходів, тому питання необхідності відбілити бізнес (як правило, це пов’язано з виходом на міжнародні ринки капіталу) кожен вирішує для себе самостійно, без огляду на контролювальні органи. «В Україні немає перевірки щодо видатків. Ви бачите податкову декларацію, але не знаєте, скільки витрачено за цей податковий період. Якщо людина купує нерухомість і дорогий автомобіль на суму, яка не відповідає офіційному доходу, то це завжди можна пояснити заощадженнями чи спадщиною», – констатує він.

У рейтингу найбільших платників ПДФО симптоматично немає представників влади, пов’язаних із великим бізнесом: у ньому немає Андрія Іванчука, покійного Ігоря Єремеєва, Ігоря Коломойського, Миколи Мартиненка, Віктора Пінчука (останній відкриває другу десятку рейтингу).

Рейтинг найбільших платників податків України – фізичних осіб

Персона Сфера інтересів Сума ПДФО,
2012-2014 роки,
млн гривень
Позиція в рейтингу Forbes
«100 найбагатших українців»
Рінат Ахметов Металургія, ПЕК 379,796 1
Борис Колесніков Харчопром 164,081 46
Володимир Кличко Спорт (бокс) 75,979
Мірча Луческу Спорт (тренер, ФК «Шахтар») 51,997
Віталій Кличко Політика 48,659
Дмитро Фірташ Гірничо-хімічний бізнес, медіа 48,533 17
Микола Гута АПК 24,728
Сергій Тігіпко Машинобудування, фінанси 20,437 10
Вадим Новинский Машинобудування, металургія 19,629 6
Петро Порошенко АПК, медіа, харчопром 17,909 8

 

 

 

На Тернопільщині завершилася районна спікеріада. Список усіх голів райрад

Тисячі тернополян зустрічали главу УГКЦ Святослава Шевчука (ФОТО, ВІДЕО)