Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Кожен другий житель Тернопільщини опинився за межею бідності і звернувся за субсидіями

На Тернопільщині за субсидіями звернулися 440 тисяч мешканців, що становить близько половини усього дорослого населення області.

тарифи1На Тернопільщині субсидії отримали понад 145 тисяч сімей. Про це нещодавно під час брифінгу повідомив директор департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Вадим Боярський, пише svoboda.te.ua

За словами доповідача, в  Україні дуже складна економічна ситуація. У державі запроваджено ринкові умови купівлі газу, електроенергії тощо. Відповідно ціни на послуги житлово-комунального господарства зросли в рази. Відтак з травня запрацював новий механізм надання населенню субсидій.

За субсидіями звернулися 440 тисяч мешканців області. За прогнозами фахівців, ця цифра може збільшитися до мільйона.

Головне сьогодні – здобути довіру людей у  питанні надання субсидій на сплату житлово-комунальних послуг, отримати взаєморозуміння між державними органами влади і конкретним громадянином. А ще роз’яснити усі тонкощі нарахування субсидій. Адже законодавство з цього питання уже змінювалося тричі. І не можна говорити про те, що змін не буде й надалі.

Критерій для отримання субсидій лише один – дохід сім’ї. Для нарахування субсидій необхідно  лише заповнити заяву і декларацію та відправити їх поштою, або принести особисто до відділення соціального захисту, чи у сільраду, ЖЕК. Для багатьох родин розмір субсидій становить більше половини нарахованих комунальних сум.

Варто нагадати, кому ж призначається субсидія. Одній із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб. В окремих випадках на підставі рішення райдержадміністрації та виконавчого органу міської ради або утвореної ними комісії та акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію.

За словами Вадима Боярського, право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг, відповідно до соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами, перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу.

Громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов’язані щомісячно сплачувати свою обов’язкову частку на оплату цих послуг. У разі, коли вартість фактично використаної послуги менша ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість.

Сума субсидії, яку органами соціального захисту населення було переказано на рахунки виконавців/виробників житлово-комунальних послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства на наступні розрахункові періоди.

Варто пам’ятати, що саме громадяни несуть відповідальність за подані відомості про доходи, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру. А також у разі будь-яких змін у складі сім’ї, у разі встановлення лічильника тощо треба інформувати тих, хто призначив субсидію.

 

Тернопільський соратник Яценюка розповів коли буде прийнятий Державний бюджет (ВІДЕО)

На Тернопільщині під час пожежі загинув пенсіонер