Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Через зміни до Генплану тернополяни подали на міськраду в суд

Слухання справи проти міської ради щодо порушень у процедурі внесення змін у генплані Тернополя відбулося у тернопільському міськрайонному суді 16 листопада.

генплан3Позивачем до міськради є громадський активіст Ніна Міляновська. На судове засідання прийшло близька десятка однодумців пані Міляновської та адвокат Андрій Кукурудза, який представляє сторону заявника, пише “20 хвилин”.

Зі сторони міськради з’явився один представник – головний юрисконсульт відділу претензійно-позовної роботи та представництва інтересів в судових інстанціях управління судового забезпечення міськради Оксана Михальчук.

”Позивач звернулася до суду визнати протиправними дії міськради стосовно підготовки документів, проектної документації по внесенню змін до генерального плану Тернополя, – пояснює суть позовної заяви адвокат Андрій Кукурудза. –  Там є на наш погляд ряд порушень. Зокрема, не прийняте рішення про внесення змін до генплану, яке передбачене чинним законодавством. Взагалі за процедурою спершу  має бути обгрунтування архітектури про необхідність внесення змін до генплану, потім питання виносять на сесію міськради і вона приймає рішення про внесення змін.

Після того складається угода з проектною організацією, яка розглядає все, потім проводять громадські слухання. На сьогодні такого рішення нема, обгрунтування нема, є питання до самої документації та її відповідності діючому законодавству, є питання до історико-архітектурного плану, який підлягає затвердженню Міністерством культури.

В нас є лист на ім’я одного громадського активіста від травня цього року про те, що цей проект взагалі не розглядався Міністерством культури, а на сайті він висить як прийнятий ще в 2013 році.  Тобто є ряд таких моментів, а це перешкоджає тернополянам приймати участь в житті міста та надавати пропозиції до змін генплану”.

Всі ці процедурні порушення впливають на можливість тернополян реалізувати своє право, продовжує адвокат. У зв’язку з тим був заявлений відповідний позов до міськради і на даний час починається його розгляд в суді.

“Сьогодні розглядатиметься питання про забезпечення позову і далі буде призначена справа до розгляду по суті, – каже Андрій Кукурудза. – Ми просимо на час судового процесу заборонити міськраді публікувати результати прийнятих рішень по розгляду громадських пропозицій до генплану. Тому що з моменту публікування результатів проведення громадських слухань у міськради виникає право приймати рішення про затвердження змін до генплану”.

Представник міськради Оксана Михальчук сказала, що не готова до судового слухання. За її словами, про те, що відбудеться слухання щодо генплану Тернополя вона дізналася в інтернеті. Як стверджує вона, перед початком слухання до міськради не надходило заяви про позов.

“Тому я говорити нічого не буду, бо мені потрібно підготуватися”, – сказала Оксана Михальчук.
Чому вона все ж з’явилася на слуханні, представниця міськради пояснила. Мовляв, вона була в суді по справах і вирішила зайти послухати, що тут робиться. Також пані Михальчук попросила документи аби підготуватися і зауважила, що на це потрібен час. Відтак судове засідання щодо генплану перенесли на 20 листопада.

У Чорткові жінка загинула під колесами автомобіля

Біля Збаража зіткнулися три автомобілі