Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Євреї поскаржилися послу Ізраїлю на тернопільську владу

У Тернопіль 6 листопада прибув посол Ізраїлю в Україні Еліав Бєлоцерковські. У рамках робочого візиту іноземного гостя — загальне ознайомлення з регіоном, сприяння розвитку торговельно- економічного-співробітництва, а також зустріч з єврейською общиною.

посол-ізраїльЯк і годиться в таких випадку для початку посол зустрівся із головою Тернопільської обласної адміністрації Степаном Барною та керівниками структурних підрозділів Тернопільської ОДА.

Степан Барна побачив позитивний сигнал у тому, що до Тернополя завітав представник країни, яка входить до двадцятки найвпливовіших держав світу, і відразу ж запропонував гостеві з десяток варіантів співпраці.

З усього запропонованого посла зацікавили тільки дві галузі – медицина і туризм.
Ізраїльська сторона заявила про готовність допомагати у реабілітації наших військовослужбовців, які брали участь в АТО.
Також посол держави Ізраїль в Україні пан Еліав Бєлоцерковські заявив, що необхідно залучити представників ізраїльських туроператорів, аби повною мірою продемонструвати їм туристичний продукт Тернопільщини.

Слід зауважити, що щороку через Тернопільщину їдуть десятки автобусів з єврейськими паломниками із заходу на Умань. Тож перспективи співпраці у туристичній галузі теоретично є.

БанзерукАле ложку дьогтю у цю зустріч вніс голова єврейської общини Тернопільщини Ігор Банзерук (Кацман). Він звинуватив тернопільських чиновників у нещирості.

“Насправді не все так добре для євреїв, як тут говорять, – зауважива Ігор Банзерук. – Єврейська громада змушена проводити зібрання на околицях міста, бо у нас нема свого приміщення. Ви, пане посол, можете подивитись, як живе єврейська община на Тернопільщині. Скажу, що її стан дуже поганий”.

Голова Тернопільської ОДА Степан Барна у єврейському питанні виявився, м’яко кажучи, доволі далеким. Окрім шаблонних фраз про надзвичайно великі перспективи туризму на Тернопільщині, нічого путнього так і не міг сказати.
А на зауваження пана Банзерука відповів, що підняті ним питання не в його компетенції, а в компетенції міської влади.

Хоча перед зустріччю з послом Ізраїлю очільнику області все ж таки варто було вникнути у проблеми єврейської громади Тернопільщини.

А цих проблем чимало.  Питання відсутності приміщення для єврейської громади не вирішується роками. Єврейські цвинтарі не впорядковані. На місці масових розстрілів євреїв під час Другої світової, а це в’їзд у Петриків зі сторони перехрестя біля “Берегині”, невеличкий пам’ятний знак зі скрипом встановили тільки на початку 2000-их. А загинуло там близько 15 тисяч євреїв.  З таким підходом розраховувати на плідну співпрацю з ізраїльською стороною доволі важко.

Міліціонера, який попався на хабарі, оштрафували, але ще не звільнили з роботи

“Нива” і ФК “Тернопіль” нарешті почали грати у справжній футбол і здобули перемоги