Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі пом’янули Героїв Листопадового чину

Традиційно, 1 листопада, у день всіх Святих і проголошення ЗУНР, – обласне товариство «Меморіал» ім. В. Стасуса організувало піший хід до могил Борців за волю України.
листопад-чинКолона за участі представників духовенства, влади, громадськості вирушила від Архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці та пройшла вулицями Тернополя до Микулинецького кладовища.

Тут священики відслужили панахиду за всіх борців за волю і незалежність України. Опісля відбувся мітинг-реквієм, повідомили у прес-службі Тернопільської ОДА.

Взяли участь у заході заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації Віктор Шумада міський голова Тернополя Сергій Надал.

 

Довідково: В ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 р. частини Українських Січових Стрільців, очолювані сотником Дмитром Вітовським, зайняли всі найважливіші установи у місті Львові.

До ранку були зайняті всі стратегічно важливі об’єкти міста – військові казарми, телеграф, пошта, будинок сейму, поліцейське управління, банки та ін.

Того ж дня, подолавши розгубленість, поляки почали готувати повстання проти української влади. Боротьба за Львів перетворилася на справжню війну.

Формальна передача влади від австрійського намісника відбулася 1 листопада 1918 p. Вранці 1 листопада у Львові з’явилися відозви Української Національної Ради до мешканців столиці і до українського населення всієї Галичини, де, зокрема, відмічалось:

“Волею українського народу утворилася на українських землях Австро-Угорської монархії Українська держава.
Найвищою властю Української держави є Українська Національна Рада. З нинішнім днем Українська Національна Рада обіймає власть в столичнім місті Львові і на цілій території Української держави”.

Подібною за змістом була й відозва до українського народу. Крім того, вона інформувала про деякі заходи щодо збереження новоствореної державу. Так, усі вояки української національності мали підлягати тільки Українській Національній Раді і наказам створених нею військових властей.

Тернопільські клуби злякалися об’єднання і почали набирати очки

У Тернополі пенсіонерка поклала гроші у пакет з картоплиною та викинула через вікно