Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернополянам радять не зволікати і скористатися “будівельною амністією”

До кінця строку дії «будівельної амністії» в Україні лишається трохи більше місяця.

добудова2– “Будівельна амністія” – це зручна нагода для громадян, які будувались у силу різних причин самочинно, не порушуючи будівельних норм, легалізувати свої будови без сплати штрафів. – повідомив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції Олексій Кудрявцев.

За його словами, станом на 19 листопада в рамках «будівельної амністії» Держархбудінспекція зареєструвала  8,2 тис. декларацій на готовність об’єктів до експлуатації, тим самим легалізувавши дані самочинні будівництва. Найактивніше громадяни узаконюють самобуди в Київській (1132), Дніпропетровській (851), Чернівецькій (711) та Тернопільській (651) областях.

У порівнянні з «будівельними амністіями», які діяли з 2009 до 2013 рр., кількість поданих до Держархбудінспекції документів у кілька разів зменшилась, що свідчить про те, що більшість громадян таки узаконили свої самочинні будівництва протягом попередніх років.

– Досить складна дозвільна система, яка діяла до запровадження декларативного принципу для приватної  забудови, спонукала людей будувати на свій страх і ризик. Це спричинило зростання кількості самобудів і тепер ті з них, які істотно не суперечать будівельним нормам, і це підтверджено місцевими органами архітектури, можуть бути узаконені. «Будівельна амністія» дає можливість зробити це без сплати штрафів і без судової тяганини, – наголосив голова Держархбудінспекції.

За його словами, сьогодні Держархбудінспекція приділяє особливу увагу прийому та реєстрації дозвільних документів у рамках амністії.

– Ми є останньою ланкою в ланцюгу реалізації «будамністії». Громадяни подають пакет документів, який вони формують на місцевому рівні. Наше завдання – перевірити його повноту і максимально швидко зареєструвати декларацію про готовність об’єкту до експлуатації. Ми застосовуємо індивідуальний підхід до кожного заявника, надаємо фахові роз’яснення, йдемо людині назустріч та робимо усе можливе, щоб допомогти легалізувати самобуд, – підкреслив голова ДАБІ України.

Олексій Кудрявцев закликав громадян не зволікати з поданням документів до Держархбудінспекції та нагадав, що діятиме «будівельна амністія» лише до 31 грудня 2015 року.

Нагадаємо, що до кінця 2015 року в Україні триває так звана «будівельна амністія». Це доступний та швидкий спосіб легалізувати самочинні будівництва, якщо будівельні роботи відбувалися в період з 5 серпня 1992 по 12 березня 2011 року і не порушують державних будівельних норм щодо розміщення об’єкту.

 

Тернопільщина у рейтингу найгірших доріг посіла 11-те місце

Біля Тернополя “дев’ятка” зробила сальто. Троє людей у лікарні