Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині створили карту основних боїв УПА

Фотовиставку пам’яток повстанської звитяги  на Тернопільщині «Ми, повстанці – сини України» відкрили 24 листопада в обласному художньому музеї.

виставка1Виставку відкрили у рамках  відзначення Року повстанської звитяги у Тернопільській області. У її експозиції – світлини пам’ятників, могил та пам’ятних місць, пов’язаних з боротьбою ОУН-УПА.
«Єдиний спосіб, яким народ може продовжити життя своїм героям – це зберігати про них світлу пам’ять. В той час, коли книжки, спогади є здебільшого індивідуальною пам’яттю, то спорудження пам’ятників є свідченням глибинних пластів пам’яті колективної, яка у всі часи була дуже ефективним засобом виховання молоді», – наголосила  заступник директора обласної інспекції охорони пам’яток історії та культури Людмила Строцень. – Загалом на території області споруджено біля півтисячі пам’ятних знаків борцям за волю України. Це є реальним виявом, що жителі краю визнали вояків ОУН-УПА борцями за незалежність України, не чекаючи, коли це буде зроблено на законодавчому рівні».
Працівниками Тернопільської інспекції охорони пам’яток зібрано інформацію і підготовлено унікальну карту-банер, на якій позначено основні події повстанської боротьби на Тернопільщині, зокрема нанесено територію військових округ УПА на території області – „Богун” і „Лисоня”, місця основних боїв повстанців з німцями та енкаведистами, штаби УПА, підпільні друкарні а також пам’ятки. Тут зібрана найбільш повна інформація про повстанське підпілля на наших теренах, яка увійде в підручники з історії краю. Карту прикрашають безцінні дереворити повстанського художника Ніла Хасевича.

 

За 1700 доларів хабаря тернопільська феміда присудила 1500 доларів штрафу

У Раштівцях “Мерседес” роздавив гужову підводу. Є травмовані