Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На виборах тернополяни напрацювали на 18 кримінальних справ

Виборчий процес на Тернопіллі завершився 18 кримінальними провадженнями. Про це на круглому столі за участю спостерігачів Опори, журналістів, членів ТВК заявили представники обласного управління внутрішніх справ.

вибори5Начальник управління громадської безпеки УМВС в області Борис Брик уточнив, що за період підготовки, проведення та післявиборчого процесу до правоохоронців надійшло 69 повідомлень про порушення виборчого законодавства, які внесено до підсистеми «Вибори» та інформовано МВС.

Серед найпоширеніших – порушення проведення передвиборчої агітації та порядку голосування, пошкодження виборчих бюлетенів, підкуп виборців, нанесення тілесних ушкоджень тощо.

Заступник начальника організаційно-методичного відділення слідчого управління УМВС в області Наталя Процик повідомила, що вісімнадцять фактів внесені до ЄРДР і за ними розпочато кримінальні провадження.

За період передвиборчих перегонів було порушено п’ять кримінальних проваджень. Зокрема, за фактами звернення кандидата в депутати зі Зборівщини про внесення неправдивих відомостей до державного реєстру виборців, пошкодження банерів, виявлення в одній з тернопільських друкарень необлікованих виборчих бюлетенів, поширення інформації щодо розповсюдження разом зі спецвипуском газети «20 хвилин» психотропної речовини.

У день виборів до органів внутрішніх справ Тернопільщини надійшло 14 повідомлень про факти порушень виборчого законодавства. За п’ятьма з них розпочато кримінальні провадження. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено повідомлення про знищення виборчих бюлетенів у селі Бліх Зборівського району, у селі Новосілка Бучацького району та у Бережанах. Ведеться досудове розслідування і за фактом хуліганства, яке задокументували правоохоронці на виборчій дільниці у селі Білокриниця Кременецького району.

Після дня волевиявлення до тернопільських правоохоронців надійшло ще десять повідомлень. Вісім з них було кваліфіковано статтями Кримінального кодексу, зокрема, статтею 158-1 – незаконне використання виборчого бюлетеня, 158-2 – незаконне знищення виборчої документації та 126 (ч.1) – умисне завдання удару, побоїв або вчинення інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесних ушкоджень.

За кримінальними фактами проводяться слідчі дії. Щодо трьох осіб складено та направлено до суду адмінпротоколи за статтею 212-14 – порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях. Решту матеріалів адміністративних порушень розглядаються.

На Теребовлянщині вже другу добу горять поклади торфу

У відпустку із зони АТО тернополянин привіз 8 гранат і кілограм вибухівки