Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Барна, Деревляний і Сиротюк ведуть боротьбу за крісло голови облради

За крісло голови Тернопільської обласної ради ведуть боротьбу відразу три політичні сили, які посіли перших три місця за результатами виборів. Це Блок Порошенка, “Свобода” і “Батьківщина”.

облрада-300x200У засобах масової інформації уже звучала інформація про те, що голова обласної “Батьківщини”, екс-нардеп Василь Деревляний хоче здобути портфель голови облради.

Тимошенківець і справді претендує, однак маючи третій результат на виборах, йому важко реально боротися за крісло голови.

Останнім часом Василь Деревляний повністю працює у фарватері голови Тернопільської ОДА Степана Барни. Тому обговорюється варіант, за яким тимошенківці підтримають на посаду голови облради кандидата від Блоку Порошенка, а натомість Деревляний отримає посаду першого заступника голови облради. І він є більш ймовірним.

Конкуренцію порошенківцям в обласній раді готується скласти “Свобода” і її очільник Олег Сиротюк.
Молодий екс-нардеп і екс-губернатор ще не був у кріслі голови облради. Саме він зараз веде переговори з усіма політичними силами, представленими в обласному “парламенті”, за винятком Блоку Порошенка.

Теоретично Сиротюк може назбирати голоси для більшості навіть без “Батьківщини” (у порошенківців і тимошенківців разом лише 28 мандатів), але у свободівця немає ресурсу, немає що запропонувати майбутнім союзникам. Єдина надія на те, що решту партій отримають вказівку не голосувати за Блок Порошенка і при цьому ще й будуть її дотримуватися.

Блок Петра Порошенка, як переможець виборів, є головним претендентом на крісло голови облради і у них намальовується відразу три кандидати на цю посаду.

Перший кандидат – це голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

У голови ОДА значно більше повноважень, і міняти цю посаду на крісло голови облради здавалося б нема сенсу, але…

Голова облради обирається на всю каденцію, а з посади голови ОДА у будь-який момент президент може звільнити. Тому Степан Барна все ж таки приміряє на себе крісло Хомінця.

Проте на голову облради він піде за двох умов – якщо буде впевнений, що точно пройде, і якщо буде впевнений, що крісло голови ОДА віддадуть людині з його команди.

Кажуть, що дуже сильно головою Тернопільської ОДА хоче стати екс-мер обласного центру Роман Заставний…

Якщо з Барною не все складеться, в резерві у БПП є ще два кандидати – заступник голови Тернопільської ОДА, екс-регіонал Віктор Овчарук та ректор Подільського агротехнічного університету Володимир Іванишин.

Овчарука просувають заступник голови ОДА Іван Бабійчук та екс-свободівець Ігор Дулеба. Плюс в Овчарука є ще дуже впливовий товариш, тютюновий магнат Андрій Ярема (компанія “Мегаполіс”).

Козирем Володимира Іванишина є те, що у фракції БПП є багато аграріїв, які готові його підтримати. Але ця кандидатура не влаштовує Барну, який бачить у ньому конкурента.
Отож, закулісна боротьба за крісло голови облради якраз у самому розпалі…

Нагадаємо, за результатами виборів у Тернопільську обласну раду потрапили 8 політичних партій, які 64 депутатських мандати розділили таким чином: “БПП “Солідарність” – 18 депутатів, ВО “Свобода” – 13, ВО “Батьківщина” – 10, “Об’єднання “Самопоміч” – 6, “Народний контроль” і Радикальна партія Олега Ляшка – по 5, “Громадянська позиція” – 4 і УКРОП – 3.

За один день відразу три жінки попалися на крадіжках

Тернопільські дослідники стали лауреатами премії імені Дмитра Яворницького