Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Через скандал із бюлетенями у Тернополі заговорили про перенесення виборів

Легітимність новообраного міського голови у Тернополі буде під великим питанням, якщо бюлетені не буде змінено і передруковано. Інший варіант – перенесення дати виборів, резюмували сьогодні під час прес-конференції кандидати на міського голову Тернополя Тарас Пастух, Володимир Бліхар, Ігор Вонс та Петро Ландяк.

bul1Проблема виникла через те, що в типографії, яка офіційно друкувала бюлетені, виявили 1354 додаткових бюлетені на вибори міського голови, які не були знищені, пише сайт 0352.ua.

«Контрольна комісія міської територіально-виборчої комісії не здійснила контроль за друком. Пластини, на основі яких друкували бюлетені, пробули без контролю з п’ятниці 16 жовтня до 20 жовтня.

Ніхто не може сказати, скільки за це час було надруковано бюлетенів. Говорити про об’єктивність виборів за таких умов навряд чи можна», – зауважив Тарас Пастух.

Петро Ландяк зазначив, що до кінця дня має вирішити з юристами, чи ініціювати перенесення виборів у місті.

«Закон говорить, що результати виборів скасовуються, якщо виявиться, що було 10% фальсифікованих бюлетенів. А що робити, якщо це буде 9%? Цих дев’яти відсотків цілком достатньо, щоб змінити ситуацію. Політично я проти проведення проти виборів 25 жовтня, бо є ризики, бо можна оті 9% розкинути по округах», – сказав Петро Ландяк.

Володимир Бліхар вважає, що ЦВК повинно відреагувати в цій ситуації і забезпечити оперативний друк нових бюлетенів. Уже на іншій типографії. Водночас хто ініціюватиме цей процес наразі незрозуміло.

Тим часом усі чекають результатів розслідування та покарання винних.

«Правоохоронці мають дати відповідь: мала місце халатність чи це було чиєсь замовлення. В будь-якому випадку, винні повинні нести відповідальність», – сказав Ігор Вонс.

За словами начальника обласного УМВС Олександра Богомола, міліція постарається якомога швидше провести розслідування.

«Ми залучимо ще представників ЦВК, бо нам треба фахівця, який би пояснив усі тонкощі виборчого законодавства. Перевірку будемо проводити швидко, бо потім багато працівників роз’їжджаються на вибори. З’ясуємо, хто що робив з членів міської та обласної виборчої комісії. Ми дамо ЦВК максимум інформації, але за 2 дні кримінальне провадження не розслідується», – сказав Богомол.

Власне наразі найбільше претензій до ТВК, яка мала створити Контрольну комісію. Саме ця комісія і повинна була стежити за друком бюлетенів під охороною, а потім проконтролювати знищення усіх зайвих бюлетенів.

Тарас Пастух продемонстрував журналістам ксерокопію акту від 16 жовтня про знищення додаткових бюлетенів та друкарської форми, під яким стоять підписи керівника друкарні та членів комісії від БПП «Солідарність», Радикальної партії та «Батьківщини».

Тоді як 20 жовтня в типографії виявили як кліше, так і зайві бюлетені.

Юрист штабу Володимира Бліхара Петро Жук також наголосив, що бюлетені у видавництві перебували без охорони.

«Поруч з бюлетенями друкували газети, там було багато людей, ніхто не контролював, чи хтось виносить бюлетені. Звідки взялися додаткові бюлетені теж питання. Адже додаткові 0,5%, передбачені законом, були запаковані і передані в ТВК. Решта необхідно було знищити, а вони вільно лежали в цехах, не запаковані, не заховані у сейф. Їх виносили в коробках на вулицю», – констатував Петро Жук.

Найімовірніше, керівництву типографії та членам ТВК, які не проконтролювали належно друк та знищення бюлетенів, і доведеться нести відповідальність.

А от чи відбудуться вибори у Тернополі 25 жовтня залежатиме він ініціатив учасників виборів та ЦВК.

У Бучацькому районі водій викрав з підприємства тонну міндобрива

Бюджети Тернопільщини отримали 10 млн. гривень від податку на нерухомість