Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Сьогодні тернополяни голосуватимуть на місцевих виборах

Сьогодні, 25 жовтня 2015 року, з 08:00 по 20:00 українці обиратимуть кандидатів до органів місцевого самоврядування, а також міських, сільських, селищних голів і старост.

вибори3Суб’єктами виборчого процесу на місцевих виборах стали 132 політичні партії.

За виборчим процесом слідкуватимуть спостерігачі від 83 українських громадських організацій та1554 міжнародні спостерігачі від 14 країн та 14 міжнародних організацій, повідомляє Громадянська мережа “ОПОРА”. 

Варто відзначити, що о 07:15 розпочалося підготовче засідання дільничних виборчих комісій. А сааме голосування на дільницях відбувається з 08:00 до 20:00. Нагадаємо, що виборче законодавство забороняє включення до списків виборців у день виборів. У день голосування 25 жовтня 2015 р. жодні зміни, крім виправлення неточностей і технічних описок, до списку виборців виборча комісія не матиме права вносити, в тому числі й за рішенням суду.

Голосування має відбутися по всій території України, окрім тимчасово окупованої території АР Крим, м. Севастополя, окремих районів Донецької та Луганської областей. ОПОРА відносить до проблемних територіальних громад на місцевих виборів Дніпропетровськ, Харків, Черкаси, Одесу, Маріуполь та Красноармійськ (Донецька обл.), м. Лисичанськ (Луганська обл.). У цих регіонах зафіксовані серйозні проблеми в роботі виборчих комісій та забезпеченні їх політичної неупередженості, наявні ризики зловживання адміністративним ресурсом  в день голосування і після закриття виборчих дільниць, набули поширення прояви непрямого чи прямого  підкупу виборців. У зв’язку із організаційними проблемами або політичними факторами у процесі виготовлення виборчих бюлетенів до міст ризику ОПОРА відносить також Тернопіль та Полтаву.

Близько 1,5 млн. українських громадян, які є внутрішньо переміщеними особами, не зможуть проголосувати на місцевих виборах у нових територіальних громадах.

Загалом на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року спостерігатимуть 1554 міжнародні спостерігачі від 14 країн та 14 міжнародних організацій, що перевищує показники на місцевих виборах 2010 р. більш ніж в 3 рази.

Зважаючи на ухвалений 14 липня 2015 р. новий Закон «Про місцеві вибори», вибори до місцевих рад відбудуться одночасно за кількома виборчими системами.

Вибори депутатів обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за пропорційною виборчою системою в багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками місцевих організацій політичних партій із закріпленням кандидатів за територіальними виборчими округами, на які поділяється багатомандатний виборчий округ. На 28 589 мандатів на виборах за пропорційною виборчою системою претендуватимуть 210 015 зареєстрованих у списках партій кандидатівякі обиратимуться до 869 місцевих рад. Висування таких кандидатів було дозволено лише місцевим осередкам партій. Кандидати можуть бути як членами партій, так і безпартійними.

За посаду міського голови у 358 містах України позмагаються  в цілому 2741 кандидат.

Вибори міських голів у містах із кількістю виборців 90 тис. і більше проводяться за мажоритарною системою абсолютної більшості, тобто буде обраним той  кадндиат, за якого проголосувало 50% + 1 виборця, що взяли участь у голосування. Якщо жоден із кандидатів не набрав такої кількості голосів, то на 15 листопада 2015 р. буде оголошено другий тур виборів за участі двох кандидатів, що набрали найбільшу кількість голосів. Обраним вважається той кандидат, який здобуде підтримку найбільшої кількості виборців. Висування кандидатів у мери було дозволено як місцевим осередкам партій, так і шляхом самовисування.

Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідно села, об’єднаної сільської, селищної територіальної громад. Отже, обраним вважається той кандидат, який з-поміж інших набрав найбільшу кількість голосів у відповідному окрузі.

Вибори сільського, селищного голів, старост, міських голів у містах із кількістю виборців менше 90 тис.проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі. Обраним вважається той кандидат, який з-поміж інших набрав найбільшу кількість голосів.

У Тернополі житель Луцька травмував у ДТП 10-річну дівчинку

У восьми районах Тернопільщини завезли недостатню кількість бюлетенів