Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині партії заявляють про тиск з боку влади, – ОПОРА

Кандидати подали заяви про відмову від балотування під тиском, про це заявили окремі політичні партії в Бучачі на Тернопільщині. 

вибори16 жовтня відбулось засідання Бучацької районної виборчої комісії Тернопільської області. На засіданні були присутні голови місцевих осередків політичних партій ВО «Батьківщина», «Українська Галицька партія», «Народний контроль», «Народний Рух України», які повідомили, що заяви про відмову від балотування, поданні від представників їхніх політичних сил, були написані під тиском з боку голови районної адміністрації Віталія Йосиповича Фреяка.

Про це повідомляє координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області Ігор Процик, пише “Доба”. 

На порядок денний засідання Бучацької районної виборчої комісії було винесено два питання. Перше стосувалося проведення жеребкування щодо порядкових номерів у виборчому бюлетені, для чого і були запрошенні представники місцевих осередків політичних партій. Друге – розгляду десяти заяв про відмову від балотування, які надійшли від кандидатів у депутати районної ради.

Відповідно до п1. ч.1 ст.47 ЗУ «Про місцеві вибори» територіальна виборча комісія скасовує рішення про реєстрацію кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі в разі звернення відповідного кандидата в будь-який час після його реєстрації, але не пізніше як за 19 днів до дня голосування, із письмовою заявою про відмову від балотування. Ця заява відкликанню не підлягає.

Перед розглядом заяв, щодо скасування реєстрації кандидатів у депутати, до комісії звернулись деякі керівники місцевих осередків політичних партій і повідомили, що заяви які надійшли від їх кандидатів були написані під тиском з боку керівника Бучацької районної адміністрації Віталія Йосиповича Фреяка.

Так, голова Бучацької районної організації політичної партії «Українська Галицька партія» Євген Рій заявив, що кандидати від їхньої політичної сили написали відповідні заяви через тиск з боку керівних осіб райдержадміністрації.

Керівник Бучацького районного осередку політичної партії ВО «Батьківщина», Олег Михайлів, сказав : « я ще не знаю, на сьогодні, скільки заяв від «Батьківщини» надійшло від кандидатів і які будуть зняті. Знаю лише про одну людину – Целеп Марію Михайлівну, ця людина не подавала такої заяви». Пан Михайлів закликав виборчу комісію врахувати всі факти (хто особисто приніс, а хто ні) при голосуванні щодо скасування рішення про реєстрацію.

Голова Бучацької районної організації політичної партії «Народний контроль» Петро Чорнота, а також «Народного руху» – Ілля Козир, також висловили свої думки, щодо адміністративного тиску на їх кандидатів при написанні заяв про відмову брати участь у виборчих перегонах.

Після обговорення та аналізу усіх заяв кандидатів, Бучацький районний виборчком, проголосував про скасування рішення про реєстрацію кандидатів в депутати таких висуванців:
1. Поврозник Юрій Зіновійович, “Українська Галицька партія”, ТВО №4.
2. Скотніцький Григорій Ярославович, “Радикальна партія Олега Ляшка”, ТВО № 21.
3. Муха Павло Михайлович, “Народний контроль”, ТВО № 19.
4. Боднар Світлана Романівна, ВО “Свобода”, ТВО № 12.
5. Храбровська Лілія Степанівна, “Народний Рух України”, ТВО № 17.
6. Кубішин Павло Володимирович, “Радикальна партія Олега Ляшка”,ТВО № 6.
7.Руда Уляна Василівна “Народний Рух України”,ТВО № 12.
8. Кралька Павло Степанович “Народний Рух України”, ТВО № 21.
Комісія не задовольнила заяви про відмову від балотування Целеп Марії Михайлівної, ВО «Батьківщина», ТВО № 21, та Максимишина Антона Антоновича, «Українська Галицька партія» ТВО №22. Одним із аргументів при вирішенні питання щодо заяви кандидата Максимишина стало те, що почерк яким було написано заяву і автобіографія, на думку членів комісії, суттєво відрізняються.

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що відповідно до ч4. ст. 4 ЗУ «Про місцеві вибори» рівність прав і можливостей участі у виборчому процесі забезпечується забороною втручання органів державної влади і органів місцевого самоврядування у виборчий процес, за винятком випадків передбачених цим Законом. А також, рівним та неупередженим ставленням органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів, місцевих організацій партій – суб’єктів виборчого процесу.

Варто додати, що в разі порушення рівного виборчого права суб’єкти виборчого процесу мають право звернутись із відповідною заявою до правоохоронних 

Загинув батько відомої української журналістки Мирослави Гонгадзе

На Тернопільщині розшукують чоловіка, який вийшов з дому і не повернувся