Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині видали книгу про те, як “кагебісти” жорстоко катували дітей

Презентація Книги Пам’яті “Малолітні політв’язні Тернопільщини” відбулася 6 жовтня у Тернопільській обласній філармонії.

книгаДо книги увійшли спогади 30-ох на той час юних учасників підпілля ОУН, УПА, на нелегку долю яких випали табори й переслідування радянської системи. А також тих синів і дочок України, яким судилося з’явитися на світ в тюремних стінах.

Дехто з співавторів був присутній на презентації книги. Пам’ять героїв, яких вже немає серед живих, патріотичною піснею вшанували мистецькі виконавці.

«Щоб ми знали правдиву свою історію й ніколи не забували її, обов’язково необхідно створити філіали Українського інституту національної пам’яті, — переконаний старший науковий працівник історико-меморіального музею політичних в’язнів та упорядник книги Ігор Олещук. — Зібрати отриману інформацію було нелегко та все ж вдалося опрацювати 2,5 тисячі біографій малолітніх в’язнів Тернопільщини».

У ті страшні часи кровавого терору в’язнями сталінського режиму ставали навіть діти, вік яких сягав від 14 до 18 років. Підлітки свідомо робили вибір — боротися за вільну Україну. Хтось працював розвідником, інший — постачальником продовольства, ще дехто займався просвітницькою діяльністю. Діти виконували таку ж роботу, що й дорослі. Проте багатьох виловлювали «кагебісти» й розстрілювали чи жорстоко катувати. А після страшних тортур відправляли у товарних вагонах на каторжну працю до Сибіру. Багато з них навічно залишилися у снігових заметах. А ті, кому щастило повернутися на рідну землю, зазнавали з боку тодішньої влади страшних принижень…

Книга складається з трьох розділів. У першому — короткі біографії й фото малолітніх політв’язнів. Другий містить вже більш розширені біографії, розповіді, спогади. Третій — це документи про репресивну радянську систему, концентраційні табори, умови їхнього утримання.

Книгу Пам’яті доповнюють сучасні фотографії, що відображають громадсько-політичну діяльність Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих.

 

На Тернопільщині іще одне село покидає Московський патріархат

На Тернопільщині за хабар судитимуть працівника виправної колонії