Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Мешканці Тернопільщини підпалюють поклади торфу

26 жовтня працівники ДСНС ліквідували дві пожежі в екосистемах.

торф1Зокрема, о 10:59 лановецькі рятувальники залучалися для ліквідації горіння не облікованих покладів торфу у с. Юськівці Лановецького району.

Пожежа виникла на відкритій території Юськовецької сільської ради, на площі орієнтовно 0,01 га.

Ймовірна причина її виникнення – необережне поводження з вогнем невстановленої особи, повідомили в управлінні ДСНС у Тернопільській області.

Також цього дня горів торф у с. Садки Шумського району. О 13:39 про дану пожежу повідомили на пункт зв’язку 16-ї державної пожежно-рятувальної частини.

На момент прибуття вогнеборців спостерігалось горіння не облікованих покладів на відкритій території Садківської сільської ради на площі орієнтовно 0,002 га. Пожежу оперативно ліквідовано.

Як і у першому випадку до її виникнення призвело нехтування правил пожежної безпеки. Матеріальні збитки встановлюються.

У більшості випадків, причиною загорання торфовищ є необережне поводження з вогнем, порушення правил пожежної безпеки та навмисні підпали. Виявити такі пожежі можна за характерним запахом гару, димом, що виходить з ґрунту.

Торф’яні пожежі завдають як великих екологічних так і економічних збитків. При ускладненні ситуації і стрімкому розвитку пожежі зростає ризик, що в зоні лиха опиняться люди, які проживають в прилеглих до торфовищ населених пунктах.

Слід пам’ятати, наголошують у ДСНС, що на торф’яні пожежі не впливають погодні умови та зміна пір року. Вони можуть тривати місяцями, адже торф містить до 25% бітумів, які під час загоряння зосереджуються біля поверхні, що горить, і при охолодженні водою «цементують» частинки вугілля.

Як наслідок, виникає водонепроникний шар, під яким продовжується тління навіть при незначному вмісті кисню в повітрі. Це явище значно ускладнює гасіння.

Ще однією небезпекою є те, що в процесі горіння утворюються порожнини (прогари), зазвичай з жаром. Глибина яких сягає до 1-3 метрів. Існує загроза, що можуть провалитися люди, тварини і техніка. Тому, покидаючи місце торф’яних пожеж, перевіряйте поперед себе палицею глибину міцність та глибину поверхні, що вигоріла.

Аби не трапилось біди, рятувальники Тернопільщини звертаються до всіх мешканців та гостей області, бути вкрай уважними та обережними у поводженні з вогнем та дотримуватись правил пожежної безпеки.

У Тернопільському районі водій мопеда розбився у ДТП

На Тернопільщині різко збільшилося поголів’я свиней