Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі встановлять пам’ятники двом актрисам з театру Леся Курбаса

Вшанування пам’яті двох актрис, які працювали в театрі Леся Курбаса «Тернопільські театральні вечори», Катерини Рубчакової та Теодозії Бенцалевої, відбудеться 26 вересня. На Микулинецькому цвинтарі на їхніх могилах встановлять пам’ятники.

rubchakovaЗахід буде приурочений до 100-ліття з часу відкриття у Тернополі професійного театру Леся Курбаса.

“Про Катерину Рубчакову і Теодозію Бенцалеву вперше довідався ще в 2001 році, коли редагував покажчик “Театральна Тернопільщина” Петра Медведика, – розповів історик Сергій Ткачов. – Сталося так, що вже ніхто не міг показати їхніх могил на Микулинецькому цвинтарі.

У 2010 році Ольга Звенигородська “розкопала” із землі плити на могилах славетних акторок. Відтоді не полишала думка зробити так, щоби ці могили вже не губились, ані в людській памяті, ані під листям, землею і сміттям з сучасних сусідніх могил. Реалізувати задум вдалося завдяки фінансової підтримки «Міщанського братства» та Юрія Войтовича”.

Перший театральний сезон «Тернопільські театральні вечори» відкрили 18 жовтня 1915 року. Для прем’єри обрали виставу «Наталка-Полтавка», у якій Теодозія Бенцалева грала Терпелиху. До того актриса працювала у львівському театрі товариства «Руська бесіда». Щедрі оплески, за свідченнями її сучасників, актриса збирала в ролях Терпелихи («Наталка Полтавка»), Палажки («Мартин Боруля»), Ганни («Безталанна»), Рухлі («Наймичка»). Теодозія Бенцалева була дружиною відомого режисера Миколи Бенцаля, який очолив театр у Тернополі після переїзду Леся Курбаса до Києва.

Катерина Рубчакова родом з Чорткові. Вона була актрисою універсального перевтілення та знаною співачкою. Її  називали «Примадонною» театру Галичини. Під час Першої світової війни Катерина Рубчакова очолювала трупу Стрілецького театру, який діяв при Легіоні Українських Січових Стрільців. Пізніше цей колектив став основою театру при начальній команді Української Галицької армії. Актриса зіграла 79 драматичних ролей, 18 партій в операх і 27 в оперетах.

Встановлення пам’ятників Катерині Рубчаковій та Теодозії Бенцалевій на Микулинецькому кладовищі у Тернополі відбудеться 26 вересня о 12.00.

Тернопільські чиновники складають свій рейтинг найгірших доріг

Заступника мера Тернополя, який попався на хабарі, лише оштрафували