Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Соломія Крушельницька однією з перших у Тернополі сіла за кермо авто

Цікаві історії з життя видатної української співачки Соломії Крушельницької розповіли працівники її музею.

solomijaСьогодні, 23 вересня, до 143-ї річниці від дня її народження у Тернополі провели урочистий захід. Грав оркестр, до пам’ятника співачці поклали квіти.

До свята долучились працівники музею Соломії Крушельницької у Білій – директор Надія Зюбровська та науковий представник Марія Федун, пише 20minut.ua

– Коли Соломія виходила і співала, то у сусідів дзвеленчали шибки, – розповідає Надія Зюбровська. –  А люди на полях за 7 кілометрів піднімали голову і казали: “О, наша Люня співає”.

Соломія Крушельницька брала участь у всіх святах, які проводили у її рідному селі Біла, розповідають працівники музею. Сім’я жила звичним сільським життя. У родині було 8 дітей. Батько Соломії був українським греко-католицьким священиком, громадським діячем, хоровим диригентом. Оскільки батько займався громадською роботою, то усі господарські проблеми лягли на плечі мами Крушельницької.

– Їхня мама поділила всю роботу між дітьми і вони їй допомагали, – продовжує Марія Федун. – Соломія відповідала за птицю. Годувала її і допомагала мамі по господарству. Але коли хтось із дітей Крушельницьких сідали за піаніно, грали і співали, то мама ні разу нікого не вигнала. У їхній сім’ї любов до пісні була у крові. Бо це – співоча родина. І священна теж. Адже і по татовій, і по маминій лінії є священники.

Соломія Крушельницька була всесторонньо розвинута людина. Співачка дуже любила готувати страви української кухні.

– Вона була першою з тих, хто у той час їздив на авто, – додають працівники музею. – Бо вона була в Італії і освоїла водіння саме там. Ще, до слова, у нас в музеї є “букет” Соломійок, які народились у селі і йдуть шляхом Соломії. Одна з них – Соломія Ракуш, написала картину “Соломія” і сьогодні буде її презентація у музеї та святкування дня народження.

 

За 6000 гривень хабаря Тернопільські суди лише штрафують

Мешканець Тернопільщини залучив до наркобізнесу власного пса