Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Відомий тернопільський аграрій кинув банк Ахметова на 1,3 млрд. доларів

Головне слідче управління МВС веде розслідування, розпочате в минулому році, за фактом шахрайства з кредитами «Першого українського міжнародного банку» (контролює бізнесмен Рінат Ахметов),  компанії Ashmore Emerging Markets Corporate High Yield Fund Limited, та інших кредиторів в особливо великих розмірах на суму понад 1 300 000 000 доларів.

Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 31 серпня 2015 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень.

З матеріалів судової справи з’ясувалося, що в афері слідчі підозрюють керівництво і співвласників агрохолдингу «Мрія», повідомляє “Главком”.

Було встановлено, що в 2010-2014 рр. колишні топ-менеджери «Мрії» під керівництвом співвласника Миколи Гути «свідомо маніпулювали фінансовими показниками агрохолдингу, використовуючи понад 300 підконтрольних підприємств у Києві, Тернопільській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Чернівецькій та Київській областях.

Зокрема, закуповували продукцію агрохолдингу за завищеними цінами, виступали контрагентами за фіктивними контрактами.

Це дозволило демонструвати значно вищу рентабельність порівняно з іншими сільськогосподарськими виробниками.

«Фіктивні показники використовувалися керівництвом агрохолдингу для введення в оману фінансових інститутів та інституційних інвесторів з метою отримання додаткових фінансових ресурсів», говориться в матеріалах справи.

Крім того, аграрії вдавалися до незаконного виведення належних їй активів. Ці гроші використовувалися в приватних цілях і для підтримки бізнес-проектів посадових осіб, не пов’язаних з безпосередньою діяльністю агрохолдингу.

Своїми діями керівництво агрохолдингу «Мрія» «завдало майнової шкоди «Першому українському міжнародного банку», «УкрСиббанку» та іншим кредиторам на суму понад 1,3 млрд доларів, підрахували слідчі.

З’ясувалося, що гроші інвесторів перераховувалися на кіпрську «Мрія Агро Холдинг Паблік Лімітед», засновниками якої були члени сім’ї Гути, а звідти вони йшли на розрахункові рахунки підприємств агрохолдингу в Україні.

29 грудня 2014 було складено повідомлення про підозру співвласнику «Мрії» Миколі Гуті. 20 січня 2015 Інтерпол опублікував повідомлення про оголошення його в міжнародний розшук.

Для збору доказів, МВС попросило надати доступ до документів Антимонопольного комітету України, пов’язаних з діяльністю агрохолдингу. Суд не відмовив.

гута

 

Збірна України у відборі на Євро-2016 розгромила Білорусь

Тернопільська “Нива” вдома програла команді Коломойського