Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Без ручки, паперу, Інтернету та приміщення – така ситуація у виборчих комісіях Тернопільщини

Журналісти «Точка опори» промоніторили перші дні роботи територіальних виборчих комісій Тернопільської області і з’ясували основні проблеми: недосвідченість членів комісій і несвоєчасне матеріально-технічне забезпечення.

твкПро це повідомляє сайт громадянської мережі “Опора”.

Закон України «Про місцеві вибори» не вказує на те, що член Територіальної виборчої комісії повинен мати досвід роботи у виборчій комісії, але процес підготовки та проведення виборів вимагає знання певних юридичних процедур.

Саме тому будь-яка мінімальна підготовка (лекція,семінар) для членів комісії була б корисною. До прикладу, у складі Бучацької районної ТВК Тернопільської області більше половини членів не мають досвіду роботи у комісії такого рівня. Складності додає ще той факт, що Верховна рада України в липні 2015 р. прийняла новий закон «Про місцеві вибори», а члени комісій не ознайомлені з його текстом.

Журналістка «Точки опори» взяла коментар з цієї проблеми у голови Збаразької районної ТВК Бурої Надії Григорівної, на запитання чи забезпечили дільницю примірниками нового Закону «Про місцеві вибори» вона відповіла: «нам (членам районної ТВК ) особисто нічого не давали, ми самостійно роздрукували закон».

Надія Григорівна також додала, що телефонувала у Центральну вибору комісію щоб з’ясувати коли їм нададуть примірники закону, але чіткої відповіді не отримала. Для потреб Збаразької районної ТВК виділили комп’ютер, але він не підключений до мережі інтернет тому члени комісії не мають доступу до сайту ЦВК, щоб в режимі «online»ознайомлюватись з постановами та протокольними рішеннями.

За словами журналіста Степана Гриценка: «Підгаєцька района ТВК Тернопільської області не має ще ні постійного місця розташування, ні канцелярського приладдя».

Через чиєсь недбальство у підготовці проведення виборів комічний випадок трапився у м. Тернополі. Справа в тому, що при вході у ПК Березіль, в якому розташована Тернопільська міська ТВК, була вивішена табличка з написом – «Окружна виборча комісія з виборів народних депутатів України. Одномандатний виборчий округ №163».

Відповідно до ст.38 п.5 Закону України «Про вибори народних депутатів України», офіційний текст станом на 26 вересня 2014 року, яка зазначає те, що «статус окружної виборчої комісії як юридичної особи припиняється шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців про проведення державної реєстрації припинення окружної виборчої комісії як юридичної особи», тобто така окружна виборча комісія припинила статус юридичної особи. Заступник голови комісії Дущак Андрій Володимирович у телефонній розмові 10 вересня повідомив, що табличку з попередніх виборів зняли і прикріпили необхідну.

У міліції заспокоїли – дітей у Тернополі останнім часом ніхто не викрадав

На Тернопільщині чоловік помер через зловживання алкоголем