Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі селяни пікетували “Білий дім”

Кілька десятків працівників колишнього радгоспу «Тернопільський» вранці 21 вересня прийшли до Тернопільської ОДА й вимагали посприяти їм у приватизації та видачі земельних паїв. radgosp-piket

Протестувальники хочуть виправити на їхнє переконання несправедливе рішення влади, за яким всі землі відійшли у власність вищого навчального закладу.

«Усі радгоспи підлягали розпаюванню між працівниками, — стверджує колишній працівник Володимир. — Але приватизацію нашого радгоспу незаконно призупинили».

Дана ситуація виникла ще 20 років тому, коли постановою тодішнього Кабінету міністрів України, датованою 1994 роком, радгосп був переданий Тернопільській академії народного господарства (сьогодні ТНЕУ) . Так було створено науково-дослідне виробниче господарство «Наука».

«Дане питання керівник області Степан Барна взяв під свій особистий контроль і направив на ім’я начальника обласної міліції письмове зверненняперевірити, наскільки законними та достовірними є твердження колишніх працівників радгоспу, — коментує перший заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Іван Крисак. — Вже у найближчу п’ятницю відбудуться збори усіх зацікавлених у вирішенні даного питання осіб, серед яких буде й ректор ТНЕУ, аби досягти спільного консенсусу».

Землі колишнього радгоспу «Тернопільський» розташовані поблизу сіл Кутківці і Пронятин. Свого часу тут працювали майже 400 людей, а земельні володіння сягали 2 тис. га.

Якщо розпаювання відбудеться, сотні колишніх працівників отримають земельну частку — паї у розмірі, який є середнім для області, тобто близько два гектари на кожного. А з тих, що залишаться, є можливість сформувати земельний резерв для розбудови міста з перспективою використання на найближчі десятки років. Землі вистачить й для дослідних випробовувань універститету.

Слід зауважити, що Степан Барна не перший, хто обіцяє взяти це питання на контроль. Селяни з Кутківець та Пронятина вже більше 10 років оббивають пороги владних кабінетів з вимогою посприяти їм у справедливому розпаюванні. Однак, 2 тисячі гектарів землі під Тернополем – це дуже ласий шмат, в результаті чого чиновники не погоджуються на розпаювання бодай його частини.

 

 

На Тернопільщині православні Київського патріархату перебувають в облозі московських “тітушок”

Під час масової бійки за церкву постраждали бійці батальйону “Тернопіль”