Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Готуйте гроші! Батьків чекають у школах свіжі витрати

Харчування дитини початкових класів тепер обходитиметься батькам орієнтовно у 200 гривень на місяць.  

Безкоштовного харчування учнів початкових класів у цьому навчальному році у Тернополі не буде.

Харчуватися безкоштовно зможуть тільки діти із соціально-незахищених категорій та діти учасників АТО. Усі решту – тільки платно.

У міській раді це пояснюють економією бюджетних коштів на загальнодержавному рівні.

Зокрема, міський голова Сергій Надал знайшов крайнього у цій ситуації – Арсенія Яценюка.

– Через бездіяльність уряду Арсенія Яценюка та керівництва держави ми змушені 34 мільйони грошей, які заробили тернополяни, і які могли піти на ремонти та безкоштовне харчування дітей в школах, дати на зарплату вчителям і лікарям – сказав Сергій Надал на останній сесії міської ради.

Арсеній Петрович звісно ж іще той “реформатор” і заслуговує якнайкращих “компліментів”, однак в ситуації з харчуванням мер Тернополя трішки злукавив.

Безкоштовне харчування для учнів 1-4 класів в Україні запровадили приблизно 10 років тому. Але, як це часто буває, гарну ідею подали, але фінансами не закріпили. Тобто, фінансування дитячого харчування з самого початку мало лягти на плечі місцевих бюджетів.

В ідеалі безкоштовне харчування мало б включати в себе перше, друге і чай з булочкою або печивом.

У зв’язку з відсутністю коштів у Тернополі ще за мера Левківа запровадили економний варіант дитячого харчування – тільки друге і чай. А у районах області була ще більш сутужна ситуація з коштами, тож там подекуди давали дітям безкоштовно тільки чай і булочку.

За десять років багато чого мінялося в умовах дитячого харчування, але в нинішній ситуації міська рада могла б забезпечити дітям початкових класів бодай най економніший варіант – безкоштовні чай і булочку.

Але цього не зробила. Ймовірно міський голова батьків школярів не вважає своїм електоратом, який готовий його підтримати, або ж вважає що однієї бруківки біля будинків достатньо для того, щоб пробитися на другий термін.

Наразі ж батькам потрібно готувати гроші на харчування своїх дітей.

З січня 2015 року у Тернополі відмінили безкоштовне дитяче харчування.

Батьки здебільшого погодилися оплачувати харчування власними силами – коштувало це у січні в межах 6-8 гривень залежно обраного від меню.

З 1 вересня вартість харчування у школах подорожчала до 10 гривень за сніданок, який включає в себе другу страву і чай.

Кавказці на червоному авто грабують квартири тернополян

На Галицькій несправний холодильник ледь не спалив усю квартиру