Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі уже встановили пам’ятник наймолодшому воїну Першої світової війни

Пам’ятник семирічному Славкові Луцишину уже встановили на масиві «Дружбі» у парку «Топільче».

Офіційне відкриття відбудеться 29 серпня, повідомили у прес-службі міської ради.

Виготовленням монументу займався тернопільський скульптор Дмитро Пилип’юк.

Славко Луцишин воював протягом 1915-1918 років, в бою під Озерною його було поранено. Хлопця досі вважають наймолодшим воїном світової війни зі всіх народів, котрі брали участь в бойових діях.

«Пам’ятник ставиться в часи, коли повертаються воїни з АТО, відкриваються нові меморіальні дошки в пам’ять про Героїв. Тому слід нагадати тернополянам, що є наша тернопільська історія, яка пов’язана з цим хлопцем. Він у 7 років став воїном австро-угорської армії і пройшов майже 5 років війни. Тому встановлення такого пам’ятника має ще й елемент патріотичного впливу», – розповів заступник міського голови Олександр Смик.

Слід також зазначити, що пам’ятник Славкові Луцишину – це чи не перший пам’ятник у місті, ініціатива встановлення якого виходить не від міської влади, а від пересічних тернополян. Причому у втіленні цього проекту нема жодної копійки з міського бюджету – усе зроблено за кошти ініціативної групи, яку очолює відомий тернопільський історик Сергій Ткачов.

Міська рада зайнялася лише облаштуванням території довкола пам’ятника, однак не встигла це зробити до Дня незалежності. Тому відкриття пам’ятника відбудеться 29 серпня.

 

Тисячі тернополян вшанували пам’ять захисників України хвилиною мовчання

Біля кременецької Бони ледь не згоріло 11 га лісу