Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині закрили тільки 7 шкіл із 30 запланованих

В обласному департаменті освіти кажуть, що у новому навчальному році потрібно все порахувати і за наступний літній період провести всі заходи, щоб реорганізувати чи призупинити діяльність решти шкіл із малою кількістю учнів

Навчання у семи школах області призупинили цього року. Це школи у Зборівському, Ланівецькому та Гусятинському районах, розповів під час прес-конференції 20 серпня директор департаменту освіти і науки Тернопільської ОДА Любомир Крупа.

Саме по цих школах є рішення сесій райрад, без яких закрити школу неможливо, повідомляє “20 хвилин”.

– Ми стоїмо виключно на тій позиції, що призупинення чи закриття школи можливе тільки після того, коли є вирішене питання довозу дітей і працевлаштування педагогічних працівників, – каже пан Крупа.

По школах у вищезгаданих районах ці питання вже вирішені, додає посадовець. Діти вчитимуться у школах у сусідніх селах. У деякі можна ходити пішки, адже туди відстань – до одного кілометра. А також дітей возитимуть шкільні автобуси, або існують домовленості з перевізниками, що вони возитимуть дітей безкоштовно.

У селі нема перспектив, щоб молодь залишалася і це проблема всього світу. Тому з кожним роком все більше сільських шкіл призупиняють роботу.

– Так цього року планували закрити 31 школу. Адже є школи перших ступенів, де навчається по одній-двоє дітей і на одну дитину – 4 особи обслуговуючого персоналу. Природньо, що таку школу треба буде закривати, – каже Любомир Крупа. – Зрозуміло, що всіх їх не закриють, оскільки потрібне рішення сесії райради. А друге – в процесі навчального року, який починається 1 вересня, будь-яка реорганізація і закриття неможливо. Тому з 1 вересня 2015 року по 28 травня 2016 року потрібно все порахувати і за літній період провести всі заходи, щоб реорганізувати чи призупинити діяльність цих шкіл.

Окрім того, на даний час на Тернопільщині є 200 малокомплектних (невеликих – прим.ред.) шкіл, додає пан Крупа. А фінансування освіти області лягає на державний бюджет.

Тож на загальну середню освіту на рік така інвестиція складає 2,5 млрд грн – це зарплати, комунпослуги. Відтак є школи, де навчання одного учня коштує 40 тисяч гривень. Адже площа цих шкіл розрахована на значно більшу кількість учнів.

Тернопільський став на межі загибелі

На Тернопільщині п’яного чоловіка родичка завела додому за 1000 гривень