Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Біля краєзнавчого музею в Тернополі ростуть дерева – свідки… динозаврів

Три унікальні деревця гінкго тепер ростуть біля Тернопільського обласного краєзнавчого музею.

“А чи знаєте, що у Тернополі поблизу краєзнавчого музею зростає група дерев, які є свідками динозаврів ? – йдеться в дописі на сторінці музею у Фейсбуці. –
Мова йде про гінкго дволопатеве, що з’явилось на землі більше 250 млн. років тому і збереглося до наших днів.
Гінкго – це єдине унікальне дерево, що представляє собою один вид, один рід і одну родину. Рослина є реліктовою та ендемічною, є ? пам’яткою природи світового значення і занесена до Червоної книги.
Ці дерева відомі своєю унікальною здатністю до виживання:
чудово витримують умови промислової загазованості,
невибагливі до грунтів,
стійкі проти грибкових і вірусних захворювань,
майже не пошкоджуються комахами.
Тому вони є досить вигідними для озеленення міст України.

Гінкго дволопатеве (Ginkgo biloba) – єдиний нині живий представник “перехідної ланки” між папоротями й хвойними, який ззовні нічим не подібний на своїх теперішніх родичів. Замість хвої у нього листочки, складені пучками, які нагадують віяло. Ні в одної сучасної рослини не має листків такої форми.
Дерева гінкго є довговічними і живуть до ❗2000 років. Гінкго – рослина дводомна, у її розмноженні беруть участь і чоловічі, і жіночі дерева. Досягають зрілості і починають плодоносити у віці 25 — 30 років, а до того часу важко визначити їх стать.
Саме тому за участі тернополян Андрія Шевчука, Олександри Стопник та Соломії Раймонд біля “Дерева Ігоря Герети” (гінкго 2013р.) було висаджено ще два п’ятирічних саджанці гінкго дволопатевого (2021 р.). Дякуємо за співпрацю! Окрім Тернополя, ці величні дерева можна побачити у ботанічних садах і дендропарках Тернопільщини (Заліщики, Кременець, Коропець, Хоростків та ін.)”.

Кожен десятий мешканець Тернопільщини вакцинувався від ковіду

У Плотичі пропав чоловік, у якого психічне захворювання