Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

«Свідомо ігнорують – нехай платять гривнею»: тернопільський депутат закликав громадян не палити сухостій

Із настанням тепла на Тернопільщині жителі почали позбуватись від сухостою незаконним методом – спалюванням. Як відомо, це шкодить не лише довкіллю, але й здоров’ю людей. Ініціативу щодо належного інформування мешканців про шкідливі наслідки від спалювання сухостоїв, листя та побутових відходів проявив  депутат Тернопільської міської ради Андрій Цибульський.

Він входить до постійної комісії міської ради з питань ЖКГ, екології, надзвичайних ситуацій, тож розуміє усі ризики спалювання відходів.

– Через спалювання листя, трави, сухих гілок в атмосферу потрапляють шкідливі речовини — чадний газ, окис азоту, канцерогенні сполуки. Найгірше це те, що з листя при спалюванні вивільняються діоксини, — каже Андрій. — Вогонь вбиває комах, що живуть у траві, пожежа може стати фатальною для птахів і тварин. Шкідливі викиди потрапляють в повітря і поступово завдають шкоди людському організму, потім чуємо про важкі діагнози. Через пожежі страждають угіддя. Не всі, на жаль, свідомо підходять до цього питання, не всі розуміють реальну загрозу.

На запитання, як дієво пояснити мешканцям, що такий спосіб позбутись відходів, поганий, Андрій Цибульський зауважує, що людям потрібно доносити про ризики спалювання: це і масштабна пожежа, гибель тварин та бувають і випадки загибелі людей через легковажність інших. Депутат розмірковує, що один із вирішень такої ситуації – облаштування загальної ями на території населеного пункту, де б господарі звозили туди листя чи сухостій.

– Тут доречне правило «батога і пряника»: карати штрафами, водночас запропонувати місце для вивезення відходів, давати добрий приклад. Свідомо ігнорує? Нехай відповідає гривнею, – поділився депутат. — Як депутат громади готую звернення до комісії щодо інформування населення про відповідальність за спалювання, забезпечення контролю за цим ганебним явищем у селах. Передусім старости мають пояснили людям і попередити про наслідки. Громада може подбати про транспорт, щоб на комунальній землі викопати ями для складування сухої трави чи відходів. За спалювання передбачені чималі штрафи, але правоохоронні органи практично не займаються цим, тому населення легковажить. Хіба вже шукають крайнього, якщо згорить майно. Потрібно виконувати закони, а не підвищувати штрафи й нічого не робити.
Андрій Цибульський закликав людей не бути байдужими до екології та власного здоров’я, а бути свідомими громадянами.

Складна операція на серці: у Тернополі лікарі врятували життя чоловікові

На Тернопільщині водій не обрав безпечної швидкості і врізався у дерево: є потерпілі (ФОТО)