Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Польська письменниця з тернопільським корінням стала Нобелівським лауреатом

Ольга Токарчук

57-річна Ольга Токарчук стала лауреатом Нобелівської премії з літератури за 2018 рік. Про це 10 жовтня повідомив Номінаційний комітет.

Ольга Токарчук

“Ольга Токарчук, нагороджена премією 2018 року в області літератури, ніколи не розглядає реальність як щось стабільне або вічне. Вона конструює свої романи в напрузі між культурними протилежностями; природа проти культури, розум проти божевілля, чоловік проти жінки, дім проти відчуження”, – йдеться у рішенні нобелівського комітету.
57-річну Ольгу Токарчук названо провідним польським романістом свого покоління, вона отримала премію “за наративну фантазію, яка з енциклопедичною пристрастю представляє перетин кордонів як форму життя”.
Ольга Токарчук народилася у 1962 році у Сулєхові у родині вихідців з України, зараз мешкає у Вроцлаві. Майбутня письменниця закінчила факультет психології Варшавського університету та деякий час працювала психотерапевтом.
Пані Токарчук є автором 8 романів та двох збірок оповідань. Деякі з її творів перекладені українською мовою, зокрема, “Мандрівка людей книги”, “Правік та інші часи”, “Гра на багатьох барабанчиках”, “Останні історії”, “Веди свій плуг понад кістками мертвих”, “Бігуни”.
У 2018 році вона отримала Міжнародну Букерівську премію. Голова журі, британська письменниця Ліза Аппіньянезі назвала Ольгу Токарчук “письменницею чудової дотепності, уяви та літературного стилю”.
У прес-релізі на сайті Міжнародної Букерівської премії “Польоти” назвали “романом з епізодами з XVII сторіччя до сьогодення, пов’язаними темами подорожей та людської анатомії”.
В інтерв’ю виданню Молодіжне перехрестя у 2010 році письменниця розповіла про своє походження: “Моя бабця Ольга Токарчук була українкою, дід – поляком, після війни родина розпорошилась, частина лишилась тут, інша замешкала у Польщі, а ще частина – у Франції… Я не знаю української, хоча батько знає… І тут у Львові маю родину, і недалеко від Збаража. А взагалі Токарчуки походять з Токів біля Тернополя”.
Письменниця критикує політику чинного польського уряду партії “Право та справедливість”, зокрема, щодо відмови приймати біженців.

 

У Тернополі внесли зміни у два маршрути громадського транспорту

На Тернопільщині зайняті формулою визначення російськомовного культурного продукту