Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі готові виділити кошти на перепоховання відомого поета Олександра Олеся

Міський голова Тернополя Сергій Надал запропонував перепоховати у Тернополі видатного українського письменника, поета, драматурга, представника символізму Олександра Кандибу (псевдонім Олександр Олесь). 

За словами очільника міста, мерія Тернополя готова профінансувати перевезення та перепоховання Олександра Олеся.

«Ні я особисто, ні громада Тернополя не можуть спокійно дивитися на ситуацію, яка склалася у столиці Чехії Празі, де рештки відомого українського письменника Олександра Олеся, який похований у Чехії були примусово ексгумовані. У могилі Олександра Олеся у Празі збираються поховати іншу людину», – зазначив міський голова Тернополя.

За словами Сергія Надала, Олександр Кандиба-Олесь був не лише одним з найвидатніших письменників та поетів України, він виховав одного з лідерів Організації Українських Націоналістів, «праву руку» Євгена Коновальця Олега Ольжича.

«У травні 1942 року саме на землі Тернопілля Почаївська конференція ОУН обрала Олега Кандибу-Ольжича заступником голови Проводу Українських Націоналістів та головою Проводу на українських землях. Тоді під час своєї промови Олег Ольжич дякував своєму батьку Олександру Олесю за дух українського націоналіста, який він вживлював у свого сина з самого дитинства», – підкреслив мер Тернополя.

Тому, переконаний Сергій Надал, сьогодні українці не мають права кинути на призволяще рештки великого українця Олександра Олеся.

«Мерія Тернополя пропонує нащадкам Кандиби-Олеся декілька варіантів для поховання у Тернополі, в тому числі у майбутньому Пантеоні Героїв у Парку Слави. Олександр Олесь має спочивати у спокої на рідній українській землі. Усі великі Українці, починаючи від Петлюри, і закінчуючи Бандерою, мають бути перепоховані в Україні. Тоді почнеться справжнє відродження України», – підсумував міський голова Тернополя Сергій Надал.

Нагадаємо, рештки відомого українського письменника Олександра Олеся, який похований у Чехії – примусово ексгумовані. У могилі Олександра Олеся у Празі збираються поховати іншу людину.

Президент України Петро Порошенко доручив МЗС терміново втрутитися в цю ситуацію.

У свою чергу, голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович теж запропонував, щоб Олександр Олесь був перепохований в Україні.

Також, як повідомлялося, 1 січня у День народження Степана Бандери, Сергій Надал заявив, що всі Герої українського визвольного руху мають бути похованими в Україні.

 

У тернопільських обмінниках долар і євро «полізли» догори

33-річний тернополянин жорстоко знущався над своїм батьком