Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Підсумок першого етапу Кубка світу з біатлону поки не втішний для України

Збірна України з біатлону настільки привчила своїх уболівальників, що зі стартового етапу Кубка світу в швецькому Остерсунді біатлоністи незмінно повертаються з нагородами, що цьогорічний безмедальний виступ багато хто вважає провалом.

pidruchnyjМіж тим, панікувати ще, звісно, зарано — сезон лише розпочинається. Однак, від негативних думок аж ніяк не вберегтися, адже виступають поки наші, за рідким винятком, дуже слабенько.

Думки експертів щодо причин цього розділилися — одні схильні вважати, що українці просто поки не вийшли на пік форми, адже насправді головні старти ще попереду.

Інші, поки стиха, але вже конкретно кажуть про зміну поколінь — мовляв, зіркова жіноча команда сходить з вершин, а зміна ще не встигла як належить підхопити прапор.

Як би там не було, але за вісім перших гонок сезону українці не лише не підбиралися до п’єдесталу, але й до шістки кращих поки не входили. А якби не вдалий суботній спринт у виконанні тернополянина Дмитра Підручного, то й взагалі справи наших були б кепські.

Дмитро ж єдиний, хто етап у Швеції може занести собі в актив — він пропустив індивідуальну гонку, яку збірна України взагалі провалила, у спринті посів почесне дев’яте місце при чистій стрільбі (до речі, бронзовому призеру програв лише 13 секунд), а у гонці переслідування фінішував 13-им з трьома промахами. Таким чином, у загальному заліку Дмитро, навіть без очків за індивідуальну гонку, посідає нині високе 18 місце, яке дає право виступати в елітному мас-старті.

Решта українських біатлоністів поки не входять навіть до 30-ки кращих загального заліку: Прима — 31-ий, Кильчицький — 53-ій, а Семенов на незвичному 57-ому місці…

У жінок щодо загального заліку ситуація, звісно, краща — в першій сороківці відразу четверо, а Джима і Підгрушна навіть входять до двадцятки, відповідно, на 13-ій та 19-ій позиціях, але тішитися тут також поки немає чому.

Хіба можна відзначити, що Юлія Джима цього сезону значно додала у швидкості, як вона зізнається, їй поправили техніку лижного ходу, що вже дає свої плоди. Не важко порахувати, що у випадку чистої стрільби Юля, в нових реаліях, могла бути на подіумі всіх трьох своїх особистих гонок. Але вона, очевидно, поки не може звикнути до нової швидкості і «маже» забагато — за три перших гонки «настріляла» 10 промахів, а раніше такий показник могла мати навіть за пів-сезону.

Виділимо також і лідерку команди, тернополянку Олену Підгрушну. Звісно, вона поки не в оптимальній формі і, наприклад, у гонці переслідування на трьох останніх двокілометрових колах програвала суперницям по 20-25 секунд, що безумовно неприпустимо. Але це той випадок, коли є впевненість, що Олена цю форму ще обов’язково, як то кажуть, добере, і ми ще побачимо її у всій красі. Поки ж Олена в трьох перших гонках фінішувала 13-ою, 29-ою та 23-ою, і для неї це на три з плюсом за п’ятибальною системою.

А ось решта нашої жіночої команди поки більше засмучує, ніж радує. Інша тернополянка — Настя Меркушина — поки, очевидно, не може здолати психологічний бар’єр переходу з юнацького біатлону в дорослий. У Швеції вона виступала дуже невдало і тренери навіть, щоб не «привезти» психологічну кризу, вирішили перевести юну спортсменку на якийсь час в Кубок IBU.

Та й інші в Швеції не виблискували — у Ірини Варвинець поки серйозні проблеми зі швидкістю. Схожа ситуація і з Юлією Журавок, яка була 11-ою в індивідуальній гонці, де виїхала за рахунок влучної стрільби, а потім посіла лише 61-ше місце в спринті. А ось у екс-лижниці Яни Бондар звичні проблеми з влучністю, хоча помітно, що стрільбу вона за два останні сезони значно стабілізувала і вже набирає кубкові очки.

За таких умов, поки зовсім не зрозуміло, хто складе четвірку українок в завжди вдалій для нас естафетній гонці, яка запланована вже на другому етапі Кубку світу в словенській Поклюці. Хоча й в інших команд, м’яко кажучи, не без проблем. Лише збірні Франції та Німеччини значно сильніші від інших, а ось в інших також є чималі кадрові проблеми. Та поки, очевидно, що на старті сезону українки слабші і від норвежок, і від чешок, і навіть від білорусок…

Розклад другого етапу в Поклюці

9 грудня. 12.30. Чоловіки. Спринт. 10 км.

9 грудня. 15.15. Жінки. Спринт. 7,5 км.

10 грудня. 12.45. Чоловіки. Гонка переслідування. 12,5 км.

10 грудня. 15.45. Жінки. Гонка переслідування. 10 км.

11 грудня. 12.15. Чоловіки. Естафета. 4х7,5 км.

11 грудня. 15.30. Жінки. Естафета. 4х6 км.

Олекса СОНЯХ

 

Тернопільська “Галичанка” повертається з Донбасу із двома перемогами

На засніженій Тернопільщині іще триває збір кукурудзи та цукрового буряка