Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На засніженій Тернопільщині іще триває збір кукурудзи та цукрового буряка

На Тернопільщині досі триває збирання врожаю сої, цукрового буряка, соняшника та кукурудзи, але через несприятливі погодні умови, аграрії уже говорять про значні збитки.

kukurudzaСкладні погодні умови не дозволяють посилено працювати над збиранням врожаю, тому доводиться вибирати сприятливі «вікна», коли техніка може працювати в полі й займатися збором урожаю.

Відтак, станом на сьогодні зібрано всю картоплю, зернових культур зібрано на 95% площі, цукрового буряка – на 94,4%, сої – на 94% і соняшника – на 92%.

– Наразі не можемо назвати точні цифри по втратах, адже в нас будуть готуватися звіти й підбиватися підсумки до 26 грудня, – зазначає заступник керівника головного управління агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Василь Кічак. – Плануємо, що кукурудзу й цукровий буряк зберемо до кінця цього тижня. Найбільше буряка залишилося у трьох районах – Збаразькому, Чортківському та Підволочиському. Сьогодні роботи по збору урожаю проводяться особливо інтенсивно.

Гірша ситуація, за словами Василя Васильовича, із олійними культурами – соняшником та соєю, адже якщо будуть несприятливі погодні умови – збільшення кількості опадів снігу чи відлига, то техніка не буде мати прохідності й будуть збільшуватися збитки і втрати. А от мороз роботі заважати не буде.

– Це вже не вперше ми стикаємося з такою ситуацією, – каже Василь Кічак. – Торік також довелося збирати врожай у грудні, бо в листопаді була погана погода, тому ми шукали дні, коли можна було б використовувати техніку. Звичайно, теперішні погодні умови сприятливими назвати важко, але якщо вони не погіршаться, то до кінця місяця справимося з усіма роботами.

Галина ТИХА

Підсумок першого етапу Кубка світу з біатлону поки не втішний для України

Ігор Гуда: “Три роки тому українці власноруч змінили хід історії”