Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Ігор Гуда: Субсидії — це добре, але ми повинні розуміти, що це не повне розв’язання проблеми, а лише відтермінування

Українці почали сплачувати перші рахунки за тепло у новому опалювальному сезоні після подорожчання ціни. Суми в рахунках за теплопостачання у порівнянні з позаминулим роком виросли втричі, у той час як мінімальна заробітна плата змінилась на жалюгідних дві сотні гривень.

guda1
Директор Креатор-Буд, економічний експерт Ігор Гуда

Наразі керівництво країни вирішує проблему субсидіями, адже більшість українців аж ніяк не може сплачувати за комунальні послуги повну суму.

Так, в середньому власник однокімнатної квартири має заплатити за комунальні послуги понад 1500 гривень у той час, як мінімальна зарплата становить зараз 1450 гривень.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг підвищила тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення для населення майже в два рази з 1 липня цього року. Однак це підвищення можна сповна відчути лише зараз, коли українцям надійшли перші рахунки за теплопостачання в новому опалювальному сезоні.

Економічний експерт, директор компанії «Креатор-Буд» Ігор Гуда вважає, що Україні терміново слід брати курс на підвищення енергоефективності й впроваджувати технології, які застосували у країнах Європи ще у 90 роках. Тільки так, на думку експерта, Україна зможе позбутись енергозалежності, а пересічні українці зможуть бачити в рахунках підйомні для них суми.

Тариф на тепло і послуги центрального опалення в середньому по Україні зріс на 75-90% в залежності від конкретного підприємства теплопостачання. Відтак субсидії зараз терміново почали оформляти ті, хто з якихось причин досі цього не зробив. Різницю в рахунках компенсує держава.

— Субсидії — це добре, але ми повинні розуміти, що це не повне розв’язання проблеми, а лише відтермінування. Адже увесь житловий фонд, який дістався нам в спадок з Радянського союзу, це вкрай неефективні будинки з величезним розходом енергії. Ці будівлі потребують термінової модернізації й впровадження енергоефективних заходів. Цілком зрозуміло, що українці в умовах кризи не зможуть вкласти власні кошти в енергоефективність власних будівель, їм необхідна допомога. Цю допомогу можемо надати лише спільно, об’єднавши зусилля влади, експертів, міжнародних фондів та соціально відповідальних підприємців, —  вважає Ігор Гуда.

На думку експерта, ідеал енергоефективності — пасивні будинки, які повністю забезпечують себе електроенергією та теплом. Такі будинки — не рідкість у країнах Європи, в Україні, на жаль, їх обмаль.

— Увесь секрет пасивних будинків у герметизації, використанні потужних енергоефективних технологій, зокрема теплових насосів, сонячних батарей, вітрових генераторів та іншого. В ідеалі такі ж технології можуть бути використані в українських будинках, але якщо йдеться про багатоквартирні будинки, особливо про зношений житловий фонд, то тут треба почати з простіших заходів енергоефективності, зокрема має бути проведене утеплення, встановлення лічильників тепла, індивідуальних теплових пунктів, і, звісно, в ідеалі прилади, які встановлюється в будинках, мають споживати якомога менше енергії, — говорить експерт.

У Тернополі узаконили безкоштовний проїзд у тролейбусах

Через снігове бездоріжжя тернополянки народжують в автомобілях