Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернопільські профспілки наступного тижня будуть пікетувати Верховну Раду

Незважаючи на обіцянки влади робити все для людей, ціни та тарифи на електроенергію та газ постійно зростають.

1-piketЦього року, наприклад, ціни на електроенергію для населення піднімали двічі, а от для промислових споживачів – уже чотири рази. З цього приводу в країні час від часу проходить хвиля мітингів і протестів, які організовують профспілки.

Крайня акція протесту відбулася 1 листопада під верховною радою України та кабінетом міністрів.

Враховуючи те, що уряд не погоджується зменшувати ціну й тарифи на газ та електроенергію, мотивуючи це тим, що купують газ за цінами на європейському ринку, профспілки поставили вимогу: Європейським цінам – європейську зарплату. Зрозуміло, що наразі ніхто не отримує європейської зарплати, але принаймні прогрес є у тому, що прем’єр-міністр пообіцяв з нового року підняти мінімальну зарплату вдвічі – до 3200 грн.

– Ми розуміємо, що тарифи на житлово-комунальні послуги є заручниками підвищення ціни на природний газ та електроенергію для населення, – каже голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний. – Тому я завжди за те, щоб вимагати обґрунтованих цін і тарифів для населення. На жаль, сьогодні уряд не прислуховується до думки тієї частини профспілковців, які саме так ставлять це питання. 18 жовтня ми зустрічалися з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, але він не зміг довести нам економічної обґрунтованості теперішніх цін на природній газ. А його опозиція полягала в тому, що оскільки ми купуємо імпортний газ за ціною 6, 89 гривень, то й свій газ будемо продавати на ринку за такою ж ціною. Хоча ми розуміємо, що це не обґрунтовано, адже за різними оцінками собівартість видобутку вітчизняного газу значно нижча – не більше трьох гривень за кубометр.

Крім того, на зустрічі з прем’єром говорили й про те, що ціна на газ мала би вирівнятися, але цього не сталося. Бо якщо для побутових споживачів газ по 6, 89 грн., то  промислові споживачі, тобто юридичні особи, вже з листопада отримуватимуть газ за ціною 8, 68 грн., що майже на дві гривні дорожче.

– Аналогічна картина із цінами на електроенергію, – пояснює Андрій Володимирович. – Скажімо, нас завжди запевняли, що ціну на електроенергію для населення не піднімають, тому що було перехресне субсидіювання, тобто юридичні особи, або знову ж назвемо їх промисловими споживачами, платили більше і покривали таким чином низьку ціну для населення. Але якщо цього року для населення ціну на електроенергію вже піднімали двічі, то для промислових споживачів – чотири рази з 1,88 до 2,32 грн. А ціна на електроенергію відповідно входить як у собівартість житлово-комунальних послуг, у тому числі у водопостачання та теплопостачання, так і у собівартість продукції, тому що сьогодні без електроенергії жодне виробництво не обходиться, а промислове виробництво споживає електроенергію сотнями, а то й мільйонами кіловат у місяць.

Підняли ціни на електроенергію з 1 жовтня перед початком осінньо-зимового періоду, коли, власне, споживання електроенергії у фізичних величинах зростає у кілька разів. І це ще не межа, переконані профспілковці, як для населення, так і для промислових споживачів.

– Тому ми будемо організовувати мітинги й вимагатимемо, щоб до нас прислухалися, – каже Андрій Володимирович. – Ми брали участь в акції протесту 6 липня, де ставили вимоги, що стосувалися ціни на газ та електроенергію для населення, проводили 1 листопада за ініціативи освітянської профспілки пікет верховної ради та кабінету міністрів, а зараз готуємо акцію протесту на 17 листопада в Києві. Акція відбудеться напередодні прийняття в наступному читанні законопроекту про державний бюджет України на 2017 рік.

Галина ТИХА

У тернопільському училищі №4 вчора обрали нового директора

Як тернополянам отримати безкоштовну правову допомогу?