Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині священика звинуватили у крадіжці церковних ікон

У Бучачі вже шість років триває конфлікт між місцевою мешканкою Галиною Гнатів і настоятелем храму святого отця Миколая, що належить до Української православної автокефальної церкви, отця Тараса Дручка.

buchach-ikonyЖінка намагається «скинути» його із парафії, і на це місце призначити іншого священика. Дійшло навіть до того, що отця Тараса звинуватили у крадіжці церковних ікон і старовинних золотих чаш.

Отець Тарас уже 15 років служить у цій церкві та є настоятелем храму. Разом з ним служить і його син Віктор.

– Мешканка Бучача Галина Гнатів, маючи на меті замінити мене й мого сина іншим священиком, влаштовує різні суперечки й насилає на храм можливі й неможливі перевірки, – розповів сьогодні отець Тарас на брифінгу з представниками обласної прокуратури та поліції в Тернопільській обласній державній адміністрації. – Вона почала звертатися в різні інстанції про те, що з церкви зникли ікони й чаші, а півроку тому взагалі заявила, що з церкви зникло 64 речі. Конфлікт уже триває шість років. Приїжджали численні мистецькознавчі експерти, й тепер прийшла відповідь з найвищої інстанції з Києва, де вказано, що всі предмети, що знаходяться в церкві оригінальні. Втім, іще триває слідство й кримінальне провадження не закрили.

За словами старшого слідчого слідчого управління ГУНП у Тернопільській області Катерини Колесник, кримінальне провадження за фактом незаконного привласнення церковного майна було порушено у 2013 році Бучацьким РВ, а з серпня цього року справу передали до обласного управління поліції.

– На даний час у державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України в Києві провели комплексну мистецькознавчу експертизу й експертизу матеріалів речовин і виробів, – зазначила слідча. – Експертизу проводили п’ять експертів і згідно з їхніми висновком – наявні в церкві художні твори мають високу художню вартість і є культурною цінністю. Твори є оригінальними, проте з певними змінами, що були привнесені в процесі реставраційних змін. Тобто висновок експерта надав те, що дані твори є оригінальними, просто з деякими змінами. Не було й встановлено, що з церкви зникли якісь речі, але наразі кримінальне провадження за ч. 1 ст. 185 ККУ – крадіжка, розслідується слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Тернопільській області. Плануємо провести ще ряд слідчих дій, після завершення яких буде вирішуватися питання про стан досудового розслідування кримінального провадження.

Галина ТИХА

Житель Тернопільщини крав, щоб заплатити за оренду житла в обласному центрі

Тернопільські валютчики шоковані тим, що робиться в країні